Ако планирате пътуване вече ще трябва да добавите и застраховка

...
Ако планирате пътуване вече ще трябва да добавите и застраховка
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Как ще ни пази новата COVID застраховка за пътуване в чужбина

Ако планирате пътешестване към този момент ще би трябвало да добавите и застраховка към сметките си. На уеб страницата на Министерството на външните работи може да ревизирате какви са условията за влизане в някои от най-предпочитаните дестинации.

Гърция – негативен PCR тест, изработен до 72 ч. преди пътешестване и 7-дневна карантина.

Германия – негативен PCR тест, изработен до 48 ч. преди пътешестване, важи за страните, в които са открити новите разновидности на ковид. Има и 10-дневна карантина.

Англия – негативен PCR тест, изработен до 72 ч. преди пътешестване, 10-дневна карантина, възбрана за влизане от страни, попадащи в „ черния лист “ на Острова.

Занзибар – няма условие за негативен тест или карантина, прави се скрининг на летището.

Пътуване до Турция – какво стопира туристите?

Мариана Велчева назовава себе си „ пътуващ човек “ и до пандемията не е пропущала година без екскурзия в чужбина, обичана дестинация ѝ е Турция. Последното ѝ пътешестване до Истанбул е през лятото на предходната година – при строги противоепидемични ограничения, само че без условие за PCR тест.

Сега Марияна възнамерява ново пътешестване за фестивала на лалетата в средата на април. От туристическата организация ѝ изясняват, че за датите 16-19 април най-вероятно към момента няма да е отпаднало условието за PCR тест за влизане в България.

След четиримесечно спиране поради пандемията туристическата организация работи от началото на март. До момента нямат доказана група за чужбина. Учители, които решили да пътуват през пролетната почивка до Турция, се отказали поради огромния брой инфектирани и условието за PCR тестванията.

Промяна при застраховките няма. Ако не събере група от компанията ще анулират датите за Турция, а Мариана ще отсрочи пътуването. Туроператорите регистрират растеж на екскурзиите в България, за сметка на тези в чужбина.

Какви компенсации ще можем да получим при отменяне на отмора в чужбина?

За парите от неосъществени екскурзии, помощите от страната и новите Коронавирус застраховки обясниха в студиото на „ Тази заран “ Павлина Илиева от Обединение „ Бъдеще за туризма “ и Кирил Бошов – член на УС на Българската застрахователна асоциация.

Според Илиева епидемиологичната конюнктура е главният проблем, който стопира българските туристи да пътуват в чужбина. Изискването за PCR също се явява като спънка пред огромна част от сънародниците ни.

„ За произлязъл туризъм, действително предходната година не сме работили. Осъществените пътувания са били на самостоятелна основа – хора със личен превоз, до близки дестинации “, сподели Илиева и добави, че станалите известни в последно време почивки до Занзибар не значат отваряне на задграничния туризъм.

Тя изясни, че от началото на година са осъществени шест чартърни полета до Занзибар с общо 1400 туристи. Относно Коронавирус застраховките, Бошов посочи, че сходен документ не е оригиналност, само че в този момент са добавени нови покрития към здравните полици. Цената е към 50 евро цента дневно и включва болнично лекуване и медикаменти при заразяване с коронавиус при пътешестване.

„ Ако вие бъдете диагностициран с COVID-19 в Занзибар, да вземем за пример, и ви се наложи престой в болнично заведение, то престоят ви и медикаментите ще бъдат покрити от тази застраховка “, изясни Бошов.

Илиева добави, че по закон здравната застраховка е част от пакета, само че туристите избират защо покритие да бъде полицата. Най-ниската застрахователна стойност е 10 хиляди лева и включва случайно заболяване, добито на място и лекуване на COVID-19. Вече има няколко случая, в които тази застраховка е употребена от българи в чужбина.

Застраховката за анулация на пътешестване поради болест не е наложителна, само че от ден на ден се търси, обясниха специалистите. При тази лавица се възвръщат всички предплатени суми за почивката – самолетни билети, хотели и други разноски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР