Ако партиите направят всички преговори под светлината на прожекторите, на

...
Ако партиите направят всички преговори под светлината на прожекторите, на
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Ако партиите преговарят открито, кабинет няма да има

Ако партиите създадат всички договаряния под светлината на прожекторите, навън, държавно управление няма да има. Такова мнение изрази пред Българска национална телевизия социологът от " Галъп " Кънчо Стойчев.

" Очаква ни доста забавен парламент - той е цветен. От една страна четирите партии ще се пробват да запазят връзките, с цел да сформират държавно управление, само че от друга няма да се мълчи ", означи Стойчев.

" Колкото до образуването на изпълнителна власт, там може да има и детайли, които не са напълно под светлината на прожекторите, защото са едни комплицирани договаряния. Съветвам договарящите да договарят сериозните неща, както се договарят сериозните неща, тъй като в случай че го създадат пред всички, съм подготвен да се обзаложа, че държавно управление няма да има ", добави той.

По думите му пред политиците в този момент един от най-сериозните проблеми ще е цената на тока и инфлацията, която ще се задържи към 6-7% за дълго време.

" Трябва да си дадем сметка, че България се оправи с тежка политическа рецесия и мина доста комплициран изпит по народна власт. Ние сме живели в една демократична система, която няма нищо общо с демокрацията, а вотът в действителност е бил решаван не пред урната и не по отношение на желанието на българите. Ние получихме най-накрая желанието на българите и това е добра картина, тъй като не е изкривена. Дошло е време да забележим опозицията по какъв начин може да играе без топка и да бъде градивна ", сподели още той.

Подобно мнение споделя и социологът от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова, която съобщи, че не е оптимист, че договарянията за държавно управление ще бъдат толкоз лесни.

" Този избирателен маратон стартира още на 4 април с ясното опълчване статукво-промяна. Надяваме се, че до Коледа ще имаме държавно управление. На тези избори хората наградиха тази партия, която дава две съществени послания - първо, че ще сформира държавно управление, че тя е тази партия, която няма да се окаже в позиция да не може да договаря, и второто - че ще надгражда, ще развива, ще бъде ефикасна управнически, а няма да бъде само и единствено деструктивна, уточни Димитрова. - Смятам че тезата " няма ляво, няма дясно " беше една добра маркетингова тактика на " Продължаваме промяната " и в този момент ще забележим до каква степен ще сработи още при образуването на държавно управление и при осъществяването на политики. "

Двамата социолози разясниха и президентския избор, а съгласно тях разликата е била изцяло предстояща.

" Румен Радев беше любимец на президентския пост, още преди да стартира изборният маратон. Преди месеци дори изглеждаше по-висока поддръжката и на втория тур. Включването на Анастас Герджиков несъмнено сътвори повече опция за избори. Определено конспирация в изборите. Жалкото беше, че българските жители можаха да видят единствено един спор, тъй като в такива диспути може да се съпостави позицията, визията на претендентите, методът им мислене. Иначе акцията остава в границите на клишетата, в границите на облиците, които са накратко показани и от двете страни. В случая Герджиков беше оставен в един клишета, Радев беше в линията, в която беше поел и последната година. Битката на авансово обрисуваните облици възпроизведе този резултат ", безапелационна бе Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев счита, че изборите бележат завършек на един развой, който стартира при започване на предишното лято с митингите.

" Страната пое по пътя на политическа стабилизация. Този път няма да е нито бърз, нито елементарен, само че по този начин или другояче има изкривяване. Резултатът не е неочакван, защото съотношението, което се оформи с митингите, а точно 2 към 1 в интерес на протестиращите, на смяната против ръководството на ГЕРБ се резервира. Колкото до присъединяване на Герджиков - който и да беше на негово място - както има един термин в шахмата - полето е бито, там не може да оцелее фигура. Но ГЕРБ нямаха избор, направиха най-хубавия избор ", споделя Кънчо Стойчев.

Според социолозите на българската политическа сцена настава едно разграждане на старите партии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР