Ако парламентарните избори бяха днес, в НС щеше да има

...
Ако парламентарните избори бяха днес, в НС щеше да има
Коментари Харесай

Маркет линкс: При избори сега - пет партии в парламента. Има успокояване

Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, в Народно събрание щеше да има пет, а не шест партии. Има Такъв Народ би останала под чертата. Разликата сред ГЕРБ и ПП-ДБ остава към 6 %. Движение за права и свободи и " Възраждане " са с изравнени позиции с лек превес на Движението. 

Това сочат данни от национално представително проучване на " Маркет линкс " за електоралните настройки, утвърждение към институциите и главните политически фигури, огласено дни пред първия тур на локалните избори.
Проучването е финансирано и реализирано от бТВ и „ Маркет линкс “, извършено е измежду 1032 лица над 18 година в страната в интервала 26 септември – 8 октомври 2023 година по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета.
Електоралните настройки в този момент наподобяват по този начин:

ГЕРБ - 23,6 на 100 сред онези, които са декларирали, че ще гласоподават

ПП-ДБ - 17,5 на 100

Движение за права и свободи - 12,4 на 100

" Възраждане " - 11,1 на 100

Българска социалистическа партия - 7,9 на 100

Президентът Румен Радев остава най-одобряваната политическа фигура, като при него е намалял спадът на съмнение, регистрира Добромир Живков от " Маркет линкс ". 43 на 100 го утвърждават, 35 на 100 са на противоположната позиция. Останалите са без мнение. 

Премиерът Николай Денков получава доверието на близо една четвърт от интервюираните - 24 на 100. Недоверието към него е 52 на 100. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е надлежно с 60 на 100 съмнение и 25 % доверие.

Финансовият министър Асен Василев се употребява с доверието на 16% от гласоподавателите, колкото е и доверието към водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. И двамата имат високо неодобрение. На първия не имат вяра 64%, а на Костадинов – 62%.

Доверието към съпредседателя на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Кирил Петков е 15%, не го харесват – 70%.
 Източник бТВ/ " Маркет линкс "

Стабилизира се утвърждението към работата на държавното управление, образувано по много комплициран метод и с доста взаимни отстъпки. Кабинетът " Денков " изначало не потегли с високи равнища на доверие. Няма наклонност за придвижване надолу. 21 на 100 от хората харесват държавното управление, 53 на 100 - не го утвърждават. То остава институцията с най-голям рейтинг. 
 Източник бТВ/ " Маркет линкс "

По думите на Живков обаче има гладко повишаване на доверието в държавното управление и към главните политически фигури. 

„ Този кабинет започва с доста ниска точка на доверие напълно в институциите и политическия хайлайф. В известна степен е обикновено да виждаме усъвършенстване. Има усмиряване в нацията “, разяснява Добромир Живков. 
 Източник бТВ/ " Маркет линкс "

От предлаганите конституционни промени най-голяма е поддръжката за ограничението на пълномощията на основния прокурор - " за " са 54 на 100, " срещу " - 24 на 100.

Добре е одобрявана и концепцията за ограничение мандатите на кметовете до 2. Над половината от интервюираните - 53 на 100, са " за ". Противниците на такава смяна са една трета.

По-разделени са мненията към ограничението на прамомощията на президента. Тази концепция се харесва на 36 на 100, 45 не я утвърждават.

Най-много са съперниците на промяната на датата на националния празник - 75 на 100 не желаят такава смяна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР