Ако отглеждате двойка хамстери, рано трябва да знаете, че те

...
Ако отглеждате двойка хамстери, рано трябва да знаете, че те
Коментари Харесай

Важни грижи за женски хамстер с малки

Ако отглеждате двойка хамстери, рано би трябвало да знаете, че те се развъждат доста бързо и да се подготвите за тези интервали. Раждането на дребни хамстерчета в дома ви е специфичен мотив за наслада. Но преди малко родилата женска и нейните дребни изискват специфични грижи, с цел да може майката да отглежда дребните си умерено и вярно от раждането до края на кърменето. Това ще подсигурява, че хамстерите ще оцелеят безвредно и ще намерят нов дом. И ще понижи риска да бъдат изядени дребните хамстери.

Грижа за хамстерите през първите две седмици от живота

Не безпокойте гнездото. Около два дни преди началото на раждането би трябвало да оставите женския хамстер самичък. Тя ще бъде уплашена и може да стане нападателна, с цел да отбрани гнездото от евентуални закани и похищения, тъй че е най-добре да я оставите на мира. Освен това женския хамстер с дребни може да стане доста раздразнителна след раждането, тъй че би трябвало да се безпокои допустимо минимум, в противоположен случай може да изостави децата или даже (в някои случаи) да ги убие.

Избягвайте да докосвате бебета най-малко през първите две седмици. Не би трябвало да оставяте миризмата си върху дребните хамстери, в противоположен случай майката може да ги изостави или убие. Женската също може да бъде доста нападателна и да се хвърли към ръката ви, в случай че се опитате да вземете бебетата.

Ако по някаква причина би трябвало да преместите бебетата, използвайте лъжица.

Не почиствайте клетката на хамстерите в границите на две седмици след раждането на бебетата. Макар и да звучи необичайно, това се прави в полза на хамстерите, с цел да не пречи на гнезденето им. Ако забележите, че някъде в клетката се е образувало ясно мокро леке, можете да извършите точково разчистване на постелята, само че се уверете, че това не нарушава гнездото.

Поддържайте стайната температура към 21 градуса по Целзий.

 Майка хамстер с дребни бебета Снимка: SanneKTM/pixabay.com

Хранене на хамстерите

Осигурете доста храна и вода за дребните хамстери. Когато хамстерите навършат една седмица, можете да започнете да разпръсквате храна за тях по пода и по стените на клетката. Майката ще излезе и ще събере храна за своите бебета, само че те също ще стартират да изследват света и да избират храна сами.

Не забравяйте да осигурите на кърмещата майка хамстер и нейните деца диета, богата на протеини и мазнини.

Не давайте вода в купа, защото дребни хамстери могат да паднат в нея и да се удавят. Вместо това сложете водата в плитка чинийка.

Когато употребявате поилка, би трябвало да се уверите, че поилката е задоволително ниска, с цел да могат дребните хамстери да доближат и да пият, което нормално им е належащо след 10-20 дневна възраст.

Започнете да търсите стопани за младите хамстери

Това ще ви е належащо, в случай че няма да запазите полученото свърталище за себе си. Ако имате проблеми с намирането им измежду приятелите си, пробвайте да публикувате реклама в обществените медии или публикация за хамстери. Никога не отглеждайте хамстери, в случай че не можете да им осигурите нов дом или да ги задържите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР