Ако от нечия гледна точка и аз не знам как

...
Ако от нечия гледна точка и аз не знам как
Коментари Харесай

Русия, а не България ще спаси кирилицата

Ако от нечия позиция и аз не знам по какъв начин се написа „ древност “ на български, значи ситуацията с образованието в България е съществено. Не знам с какви очи ще се явя пред студентите наесен. Това разяснява в профила си във Facebook Николай Гочев във връзка на един диалог за правописа.

По този мотив се замислих какво ли би станало, в случай че

Европейската комисия предложи на Гърция да се откаже от своята неуместна, морално остаряла и провинциална писменост,

и я размени с по-съвременната, по-разпространена и ридър-френдли латиница. Иначе – няма заеми.

Предполагам, че след няколко месеца шествия на възмутени из центъра на Атина и „ блокада на Народното събрание “ болшинството ще направи неизбежния компромис.



Това би било културна злополука, тъй като гръцката писменост е една от най-старите в света и е в непрекъсната приложимост от най-малко 27 века. Бъдещето на кирилицата наподобява по-сигурно, тъй като даже да бъде неразрешена в България и, явно, в Украйна, а в Македония и при сърбите въпросът би бил решен за седмици (с бомбардировки и каквото още е необходимо), то в Русия тя ще си остане.

Не се колебая, че по този въпрос се мисли. И в случай че до момента предлагането не е направено, то е несъмнено тъй като мярката наподобява половинчата. Защо да се анулира писмеността, в случай че е допустимо да се отстрани целият език?

Така че би трябвало да се постъпи другояче.

Достатъчно е британският да се разгласи за втори формален език.

Това няма да провокира огромни възражения и ще мине по-скоро неусетно (нали той и в този момент си е такъв). Най-много да се обадят двама-трима епископи, на които така или другояче никой не обръща внимание. Всички по-важни държавни документи ще се разгласяват и на двата езика. В учебно заведение всеки ще може да избира дали да бъде обучаван на гръцки или на британски.

Така за няколко десетилетия гръцкият ще бъде изтласкан и към началото на идващия век ще е приказваме език на няколко села в Епир. Тогава за какво да се занимаваме с писмеността?

Разбира се, задачата на тази интервенция надалеч няма да е класическото обучение.

Античността така или другояче я няма, с изключение на из музеите и книгите. Но християнството го има, а с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които през днешния ден се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години.

* Заглавието е на редакцията
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР