Ако от началото на пандемията сте се превърнали в пълен

...
Ако от началото на пандемията сте се превърнали в пълен
Коментари Харесай

Страдате ли от постпандемично стресово разстройство?

Ако от началото на пандемията сте се трансформирали в цялостен интроверт от страха, провокиран от ковид, може да страдате от стресово разстройство.

През последната година станахме очевидци освен на Коронавирус пандемия, само че и на пандемия, провокирана от проблеми с психологичното здраве. Психолозите предизвестяват за рисково повишение на случаите на меланхолия и стресови разстройства.

Едно от напълно новите провокации за менталното здраве е новопоявилото се постпандемично стресово разстройство. Предизвикана от неспиращите притеснителни вести, страха от болестта и прекомерно дългото време, прекарано у дома през последните две години, диагнозата става все по-често срещана.

Подобна е на посттравматичното стресово разстройство, което поражда, когато човек е претърпял травматично събитие в живота си. Сега, когато всички сме изправени пред едно мощно травматично събитие, което не наподобява скоро да свършва, доста от нас изпитват същите признаци като хората, които са претърпели произшествия или систематичен тормоз.

 Страдате ли от постпандемично стресово разстройство?

Най-застрашени от този вид стресово разстройство са хората, които още преди пандемията са изпитвали проблеми с психологичното здраве. За тях пандемията оказва най-големи вреди, а последващите затруднения не би трябвало да се подценяват.

Ако се припознаете в тези редове, вероятността пандемията да ви е провокирала стресово разстройство е огромна:

  • Изпитвате фрапантни промени в настроението;
  • Усещате нараснали равнища на тревога или паника;
  • Станали сте жертва на несъразмерна зоркост и притеснение;
  • Избягвате да се срещате с хора;
  • Страдате от разтревожен сън;
  • Развили сте проблеми със зависимостта.

Ако смятате, че страдате от постпандемично стресово разстройство, ви съветваме да потърсите помощ от експерт в най-скоро време.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР