Ако обмисляте да си вземете костенурка за домашен любимец, един

...
Ако обмисляте да си вземете костенурка за домашен любимец, един
Коментари Харесай

Колко големи стават костенурките?

Ако обмисляте да си вземете костенурка за домакински любим, един от най-важните въпроси, които евентуално си задавате, е какъв брой огромна ще порасне тя. Това е значимо да се има поради, защото костенурките могат да се разграничават доста по мярка според от техния тип.

Някои костенурки могат да тежат по-малко от една стотинка при раждането си, до момента в който други могат да доближат тегло от няколкостотин кг, поучава Лори Хес, притежател на Ветеринарния център за птици и екзотика Бедфорд Хилс в Ню Йорк. Затова преди да си вземете костенурка, проучете типа ѝ, с цел да добиете визия за това какъв брой ще порасне и какви грижи ще изисква.

Ето няколко други неща, които също би трябвало да имате поради при размера на костенурката.

Очаквайте муден напредък

Много притежатели желаят от костенурките си да пораснат супер бързо, само че това е нереалистично, споделя Джей Джонсън, притежател на Аризонски екзотични скотски практики и съветник в Аризонския отдел за дивеч и риби. На тях им е заложено да порастват доста постепенно, прибавя Джонсън.

Факторите, които могат да повлияят на размера на вашата костенурка, включват какъв брой UV светлина получава, каква е температурата и изискванията, в които живее, както и какъв брой здравословно бива хранена.

Ето кои са най-често срещаните типове костенурки и техните размери:

- Западни рисувани костенурки: рисуваните костенурки са “изрисувани ” в алено, жълто и маслиненозелено, което ги прави необикновено красиви на външен тип. Те доближават размери от 10 до 25 см.

- Червенобузи костенурки: съгласно Джонсън това са най-често срещаните водни костенурки и могат да варират в размер от 12 до 30 см (като женските нормално са по-големи от мъжките). Те могат да живеят до 30 години.

 Костенурка

- Източни костенурки: както подсказва името им, източните костенурки са родом от източната част на Съединените щати и имат размери от 10 до 20 см. В дивата природа те могат да живеят до 100 години.

- Тексаска костенурка: чувствителни към качеството на водата, тези костенурки би трябвало да имат място за препичане, в случай че се отглеждат като домакински любим. Те могат да доближат размери от 7 до 21 см.

- Горски костенурки: местообитанието на този тип също би трябвало да включва достъп както до вода, по този начин и до суха земя. Горските костенурки могат да порастат до 22 см.

Създаване на местообитание за костенурката

Едно от най-важните неща при развъждането на костенурка е обезпечаването на подобаваща среда, където вашата тя да живее добре. След като разберете почти какъв брой огромна може да стане вашата костенурка, е целесъобразно да закупите среда, която може да побере вашия домакински любим и да има още място при положение, че тя порасне даже още повече от упованието. Колкото повече място, толкоз по-добре, сподели Джонсън. Повечето хора не обезпечават задоволително място за костенурките си.

Джонсън също предлага да проучите естественото местообитание на вашия тип костенурка и да се опитате да изимитирате същото в средата, която подготвяте у дома. Например, в случай че костенурката хибернира през годината, би трябвало да се опитате да пресъздадете изискванията за това. Обмислете разновидността да употребявате детски басейн или местообитание, което можете да си измайсторите сами, защото стъклените аквариуми са много тежки и сложни за почивстване, сподели той. След като сте се погрижили за самото местообитание, би трябвало да добавите и:

- UV светлина

- Топлинна лампа

- Субстрат или материалът, върху който нормално живее животното - дървени стърготини, пясък, пръст или кокосови нишки. Опитайте се да държите храната отвън субстрата, тъй че костенурката ви да не гълтам настилката.

- Дървено трупче (периодично го навлажнявайте с вода, с цел да осигурите на костенурката влажна среда, където да се скрие).

 Размер на костенурките

Ако можете поставете UV светлината от едната страната средата и топлинната лампа от другата, с цел да може костенурката да прекарва време и в двете среди. Много костенурки обичат да се пекат на слънце. Не поставяйте пластмаса, плекси стъкло или обикновено стъкло под UV светлината.

Когато пристигна време за разчистване на местообитанието (терариума), премахнете всичко, изхвърлете остарелия субстрат и го заменете с нов материал. Избършете всичко със мощно разводнен разтвор от белина, оставете го да изсъхне в продължение на най-малко 10 минути и го изплакнете, преди да поставите всичко назад. Колко постоянно почиствате зависи от типа на резервоара, който имате. Ако е с влажна среда, може да се наложи да почиствате два пъти месечно. Ако е единствено със суха среда, можете да почиствате един път на няколко месеца.

Ако и вие желаете подобен другоземен любим, вижте тези разгласи за костенурки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР