Ако обичате да лягате късно и да се излежавате до

...
Ако обичате да лягате късно и да се излежавате до
Коментари Харесай

„Нощните птици“ – хищници по природа?

Ако обичате да лягате късно и да се излежавате до обяд, вие сте „ сова “. Според проучване на учени от Австралия това значи, че е прекомерно допустимо да сте не просто нощна птица, а и обществен див звяр.

Резултатите, оповестени в сп. Personality and Individual Differences, сочат, че хората, които, които стоят до късно нощем, е по-вероятно да демонстрират антисоциални черти на характера като егоизъм, макиавелизъм и трендове към психопатия.

Според известната измежду доста модерни психолози идея, тези личностни черти образуват така наречен „ тъмна триада “ . Хората, които ги имат, са по-склонни към егоистично и манипулатвно държание, което не зачита възприятията на другите.

Д-р Питър Джонасън от Университета на Западен Сидни (UWS) е изследвал над 250 души и склонността им да бъдат „ сови “  или „ чучулиги “, с цел да откри дали тази характерност е обвързвана с личностните черти от така наречен „ тъмна триада “.

„ Хората, които имат високи индикатори при чертите от тъмната триада са – както доста хищници като лъвовете и скорпионите – създания на нощта, “ декларира Джонасън.

„ За тези, които следват тактиката на бързия живот, въплътена от чертите в тъмната триада, е по-добре да заемат и изследват едва осветена среда, в която другите спят или имат  намалени когнитивни качества, “ добавя той.

Според Джонасън има еволюционни аргументи за връзката сред антисоциалното държание и желанието да си безсънен през нощта.

„ Вероятно има ко-еволюционна борба сред тези, които мамят и изневеряват, и тези, които желаят да ги открият и санкционират. Тъмната триада може да съставлява профилираните акомодации, които оказват помощ да не бъдеш оголен. “

„ Характеристиките на нощта - едва осветена среда, в която другите спят – улесняват инцидентния секс, отвличането на сътрудници и поемането на опасности, с които чертите от „ тъмната триада “ са свързани.

„ Пикът както на закононарушенията, по този начин и на половата интензивност е през нощта, което подсказва сходна връзка, “ твърди Джонасън.

Според него, макар че е нужна още работа, резултатите от проучването съставляват значим прогрес в проучването на еволюционните и психически характерности на „ тъмните “ аспекти от човешката персона.

Не го разбирайте неправилно: в случай че не сте ранобудници, не значи безусловно, че сте претенденти за пандиза. Вие може да сте изцяло доброжелателен и съзнателен човек. И въпреки всичко, може би ви е малко по-трудно да устоявате на изкушенията.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР