Ако няма парламентарно формирано правителство и се наложат предсрочни избори,

...
Ако няма парламентарно формирано правителство и се наложат предсрочни избори,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да бъдат през юли

Ако няма парламентарно образувано държавно управление и се наложат предварителни избори, то те да бъдат в средата на юли, съобщи БНР Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

" Президентът има едномесечен период след провеждането на изборите да свика Народното събрание на първо съвещание. На фона на протакането на цялата процедура по образуване на държавно управление в предходното Народно заседание, оставаме в незнание кое го кара да бърза в този момент ", посочи Киров.

Струва ми се, че в този момент процедурата ще бъде много по-бърза, уточни той. „ Нямаме информация, че е готово държавно управление. По-скоро ще отидем в другата хипотеза-че няма да бъде излъчено такова. Тогава към този момент се пресмятат периодите по кое време биха могли да се проведат едни предварителни парламентарни избори за 50-то Народно събрание ", разяснява той.

Едва ли президентът бърза да постави завършек на мандата на служебното си държавно управление. По-скоро дейностите му са избрани от една друга логичност, изясни Пламен Киров.

„ Представете си, че със сегашната технология за установяване на изборния резултат от СИК, която сподели много дефицити, ние отидем на избори 2 в 1 в края на октомври, а може и по-рано и съвместим локални избори с предварителни парламентарни, това ще бъде много проблематично от позиция на технология на осъществяване. На локалните избори ще има и втори тур. Опасенията на президентския екип може да са, че тези избори ще са на ръба на неуспеха ", означи той.

В предходното Народно събрание президентът задоволително разтегна процедурата, подсети Пламен Киров.

" Вървеше по ръба на бръснача. Не може да го виним, че забърза процедурата и в това прозира неговото предпочитание 49-тото Народно събрание да не може да излъчи държавно управление. Правителство се прави от политическите партии. Те не престават да не желаят да си приказват. Това подсказва, че най-вероятно няма да има парламентарно излъчено държавно управление. В този случай е най-добре да се отиде на избори през юли. Не че те ще решат нещо, евентуално ще възпроизведат същата картина ", сподели още някогашният парламентарен арбитър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР