Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната

...
Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната
Коментари Харесай

Започва демонтажът на МОЧА!

" Ако някой се чуди какво става: подписахме импортирания от регионалната администрация ПБЗ за ремонт на фигурите и стартира осъществяването ", написа във Фейсбук Трайков, откакто по-рано през днешния ден към Паметника на Съветската войска - именуван още МОЧА (Монумент на алената окупационна армия), се появи нова спомагателна ограда към паметника поради сигурността на жителите.

 

Поставянето на новата ограда пристигна от страна на регионалната шефка на София-град Вяра Тодева.

 

От изводи от проучването на Паметника на Съветската войска излиза наяве, че положението на монумента демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне.

 

" Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и " бронзова болест " (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. За предотвратяването им е належащо слагането на спомагателна ограда, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември ", показаха от Областната администрация.

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет, се споделя още в известието.

Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.

През март 2023 година Столичният общински съвет МОЧА да бъде изместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на " Демократична България ".

 

Въпреки че администрацията приказва за унищожаване на монумента поради сигурност, гражданските претенции за ремонт имат и геополитически темперамент.

 

От началото на войната на Русия в Украйна голям брой пъти МОЧА е ставал обект на обективни офанзиви от подкрепящите Украйна с настояването да бъде изместен от центъра на София. Паметникът се приема за знак на съветските зависимости на България, като невъднъж протестиращи От началото на войната на Русия в Украйна голям брой пъти МОЧА е ставал обект на офанзиви от подкрепящите Украйна с настояването да бъде изместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за знак на съветските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зоват за премахването му.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР