Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще

...
Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще
Коментари Харесай

Асен Василев: В настоящата ситуация преговори с Газпром няма да има

" Ако някой по-голям желае да мине през теб, той ще мине. В тази обстановка би трябвало да сме сигурни, че сме част от огромна постройка, през която колкото и да е огромен, няма да може да мине. Това, че сме НАТО, че сме Европейски Съюз, е най-голямата сигурност, която съществува за България сега. Българският интерес е извънредно явен, той е тази война да спре оптимално бързо и да не се уголемява ", сподели пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

" Каквото и да изискат американските сътрудници от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през Народното събрание и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. Представете си, че има офанзива върху Полша, задейства се Пета уговорка на НАТО, това е извънредно, само че има пряк спор НАТО - Русия, ние сме автоматизирано във война, тогава към този момент се дават на всички съдружници, уповавам се в никакъв случай не се стига до подобен сюжет ", разяснява той.

По думите му историята демонстрира, че в случай че някой агресор има желание да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, без значение по какъв начин се държиш.

Василев добави, че България към този момент прави няколко неща като филантропична помощ, наказания.

" България би трябвало да съобщи доста ясно, че в тази братоубийствена война сред два славянски народа има един народ, който е атакуван, и един народ, който го е нападнал ", съобщи вицепремиерът.

Той уточни, че другите отзиви в обединението са отражение и на разделянето в обществото.

" Изгонването през вчерашния ден на 10 съветски дипломати е самодейност на цяла Европа ", акцентира вицепремиерът и отхвърли да има връзка сред този акт и визитата на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинявания министърът разяснява, че " това е неуспех на прокуратурата, а не на държавното управление ".

" Виждаме отвод на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства. Това ще е един дълъг развой на изчистване на страната. Няма значение по какъв начин се казваш, за всички би трябвало аршинът да е идентичен. Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено деяние. Нищо не беше показно. Министерство на вътрешните работи извърши обикновено следствено деяние. Този развой ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно произвеждане, чака в допълнение информация ".

Вицепремиерът е безапелационен, че вътрешният министър Бойко Рашков работи по правилник и не се преглежда вид за неговата оставка.

" Г-н Гешев би трябвало да си подаде оставката. Това, което видяхме през вчерашния ден, е повода за обстановката, в която живеем ".

Финансовият министър акцентира, че в актуалната обстановка договаряния с " Газпром " няма да има:

" Има други възможности. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме потенциал към 20 милиарда куб. м и може да се употребява в двете направления, на нас ни би трябвало 3 милиарда куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска тактика. Следващите 1-2 седмици ще се разиска на европейско равнище да се направи общ газов контракт за целия Европейски Съюз. Очакваме през лятото този механизъм да проработи ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР