Ако някога сте се подлагали на ядрено-магнитен резонанс, знаете, че

...
Ако някога сте се подлагали на ядрено-магнитен резонанс, знаете, че
Коментари Харесай

Ядрено-магнитен резонанс с пистолет в джоба: Ето какво се случи с тази жена

А ко в миналото сте се подлагали на ядрено-магнитен резонанс, знаете, че при процедурата има строга политика - " без железни предмети ". Това не е някакво случайно предписание или антична традиция на рентгенолозите, а нужна директива за сигурност. 

За страдание, хората не схващат това предписание. През февруари тази година един мъж беше погубен, откакто вкара револвер в уред за ядрено-магнитен резонанс, а в този момент една жена се подложи на операцията. Тя държала оръжие в джоба си. За казусът заяви IFL Science. 

В къс отчет за " нежелани събития ", оповестен от Американската организация по храните и медикаментите (FDA), се разказва по какъв начин пациентка е влезнала в залата за ядрено-магнитен резонанс със прикрит стоманен револвер. Когато дамата влезнала в машината за ядрено-магнитен резонанс, револверът се привлякъл към магнита и създал един изстрел в " дясната част на седалището ".  

" Пациентката е прегледана от доктор на място, който разказва входните и изходните отвори като доста дребни и повърхностни, проникнали единствено в подкожната тъкан. " Това се показва в отчета, като се прибавя, че преди прегледа тя е минала през общоприет развой на скрининг за магнитни обекти. 

Woman Carries A Concealed Gun In During An MRI Scan. The Inevitable Happens
— IFLScience (@IFLScience)
Апаратите за магнитно-резонансна томография работят, като основават мощни магнитни полета и радиовълни , ориентирани към водородните ядра (протони) във водата. Когато протоните са подложени на въздействието на магнитното поле (около хиляда пъти по-силно от магнит за хладилник), осите им се подреждат в една линия. 

" Това отмерено нареждане основава магнитен вектор, насочен по оста на скенера за ядрено-магнитен резонанс ", изяснява ученият Аби Бергер от British Medical Journal (BMJ). 

" Когато към магнитното поле се добави спомагателна сила (под формата на радиовълна), магнитният вектор се отклонява. Честотата на радиовълната, която провокира резонанс на водородните ядра, зависи от търсения детайл (в този случай водород) и силата на магнитното поле ", споделя Бергер. 

" Когато източникът на радиочестота бъде изключен, магнитният вектор се връща към положението си на покой и това води до лъчение на сигнал (също радиовълна). Именно този сигнал се употребява за основаване на облиците от магнитно-резонансната томография ", изяснява специалистът. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР