Ако някога сте се чувствали обсебени от чувството да проверите

...
Ако някога сте се чувствали обсебени от чувството да проверите
Коментари Харесай

Науката обяснява защо се изкушаваме да проверяваме Facebook постоянно

Ако в миналото сте се чувствали захласнати от възприятието да ревизирате своя Фейсбук профил (особено до момента в който работите или вършите нещо продуктивно), то откритията на учени от Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA) сигурно ще ви заинтригуват. Според откривателите нашите мозъци имат вродена потребност да бъдат обществени и Фейсбук я задоволява, написа Science Alert.

Екипът от невроучени в UCLA открива, че по време на моментите на мъртвило мозъците ни се приготвят да се обвържат обществено с други, жадуват за идващия like, пост в дневника или известие в обществената мрежа. „ Мозъкът разполага с една основна система, която обича да ни приготвя за това да бъдем обществени в свободното ни време - изяснява Матю Либерман, началник на плана. – Социалната природа на мозъците ни е биологично основана. “

Новото изследване стъпва на открития, направени още през 90-те години на предишния век. Според тях в мозъка има райони, които стават по-активни, когато почиваме. Досега учените знаеха прекомерно малко за тази съответна мозъчна интензивност или до какво тъкмо довежда тя. Оказва се обаче, че нашата вродена нужда да си взаимодействаме с другите, да виждаме света през „ обществените очила “, стои в центъра на всичко.

След като изследват мозъчната интензивност на 21 доброволци посредством функционална магнитно-резонансна томография, учените откриват връзка сред мозъчната интензивност по време на отмора и в миг, в който следят фотоси,които ги карат да се замислят за страстите на други хора. Цялата тази интензивност изчезва в мига, в който доброволците са подканени да се концентрират върху математически проблеми или други сходни занимания.

Оказва се, че когато си почиваме, мозъкът ни ни задейства дорсомедиалния префронтален кортекс, с цел да ни приготви за обществени контакти. Последвалите интеракции са по-бързи и по-плавни, тъй като към този момент сме подготвени за тях. Либерман назовава дорсомедиалния префронтален кортекс „ изпълнителният шеф на обществения мозък “. Този район е деен и в моментите, в които сънуваме.

 „ Тази част от мозъка ни приготвя да забележим света обществено, посредством мислите, възприятията и задачите на другите – прибавя ръководителят на плана. – Това подсказва, че става нещо значимо. Мозъкът не задейства дадени системи току-тъй. Той се пробва да се „ рестартира “, с цел да ни накара да се замислим за другите съзнания. “

Но да се върнем още веднъж към Фейсбук. Изглежда, че обществената мрежа, която Марк Зукърбърг е основал, е построена по този начин, че да пасне на естествения темп на мозъка. Това евентуално изяснява и обстоятелството за какво над 1 милиард хора я употребяват.

Изследването е оповестено в Списание за когнитивна невронаука.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР