Ако някога е възможно да се извърши полет през екстремните

...
Ако някога е възможно да се извърши полет през екстремните
Коментари Харесай

Проучване: Диамантен дъжд вали над много планети

Ако в миналото е допустимо да се извърши полет през рисковите условия на атмосферата на Нептун, бихме могли да преживеем очарователното събитие на диамантен дъжд.


Според ново изследване на интернационален екип от откриватели сходна " снежна стихия от искра " може да е относително постоянно срещана във Вселената.

Въглеродът може да се свърже в кристал на великански, ледени газови планети като Нептун и Уран заради свръхвисоките температури и налягане надълбоко в атмосферата. Тези условия разграждат въглеводороди като метана, което разрешава на въглеродните атоми в тях да се свържат с четири други и да образуват частици от корав елмаз.

Въз основа на опитите, разказани в последното изследване, при които процесите на формиране на диаманти са симулирани в лабораторни условия, праговете на температурата и налягането за този тип формиране на диаманти са по-ниски, в сравнение с учените са считали.

Това би направило допустимо образуването на диамантен дъжд на по-малки газови планети, по този начин наречените " мини-Нептуни ". Извън Слънчевата система има доста такива планети, за които знаем.

Тези открития биха могли да обяснят и някои загадки, свързани с магнитните полета на Уран и Нептун.

" Това новаторско изобретение освен задълбочава познанията ни за ледените планети, само че и има значение за разбирането на сходни процеси в екзопланети отвън Слънчевата система ", споделя физикът Зигфрид Гленцер от Националната ускорителна лаборатория SLAC в Калифорния, заяви Science Alert.

Екипът зад новото изследване употребява европейския XFEL (X-Ray Free-Electron Laser), с цел да следи диамантите, формирани с фолио от полистирол от въглеводородно съединяване.

Тази настройка разреши на екипа да следи процеса по-дълго, в сравнение с беше допустимо при предходни опити. Това дълготрайно проучване сподели, че макар че към момента са нужни интензивно налягане и свръхвисоки температури, може би не е належащо те да са толкоз рискови, колкото се смяташе до момента.

По отношение на планетите това допуска, че диамантите биха могли да се образуват на по-малка дълбочина, в сравнение с учените считат, а това би означавало, че спускащите се диамантени частици, увличащи със себе си газ и лед, биха могли да въздействат на магнитните полета на тези планети по по-пряк метод, в сравнение с сме разбирали до момента.

За разлика от Земята ледените планети като Нептун и Уран нямат симетрични магнитни полета. Досега това беше нещо като мистерия - предполагаше се, че магнитните полета не се образуват в ядрото на планетата - и диамантите биха могли да оказват помощ за обяснението.

" Възможно е да провокират придвижвания в проводящите ледове, които се намират на тези планети, и да въздействат върху генерирането на магнитните им полета ", изясни физикът Мънго Фрост.

Всичко това е завладяващо и бъдещите проучвания могат да го прегледат по-задълбочено. През последните години учените се приближиха до разбирането на това по какъв начин този развой би могъл да протича на далечни планети и какви биха могли да бъдат следствията от него.

Кой знае – може би един ден ще успеем да създадем фактически теренно проучване в атмосферата на Нептун и Уран, което ще ни разреши да забележим от първа ръка по какъв начин се образува този диамантен дъжд.

„ Диамантеният дъжд върху ледените планети показва завладяващ пъзел за решение “, акцентира Фрост./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР