Ако носиш фалшива шапка Gucci, полицията в Швеция вероятно ще

...
Ако носиш фалшива шапка Gucci, полицията в Швеция вероятно ще
Коментари Харесай

Носиш фалшива шапка Gucci, полицията в Швеция те претърсва: Новите мерки за борба с мафията

Ако носиш подправена шапка Gucci, полицията в Швеция евентуално ще те претърси. Това е част от нови ограничения на страната за битка с мафията. Не всички обаче са удовлетворени от това, че хора ще се претърсват поради метода, по който се обличат. Високопоставени шведски чиновници разкритикуваха проект за предоставяне на тези пълномощия на полицията.

Швеция се бори да потисне национална зараза от убийства и бомбени атентати

Войните за територия сред жестоки банди за трафик на опиати се популяризират от огромните градове към по-малките обитаеми места в провинцията. Сега страната има втория най-голям % смъртоносни стрелби в Европа след Албания.

В отговор Улф Кристерсон, министър-председателят, даде обещание да „ преследва и победи “ бандите с поддръжката на въоръжените сили на страната.

Последната стъпка е пилотен план, при който на полицейските чиновници в съответни горещи точки, наречени „ зони за посещаване “, ще бъде позволено да претърсват минувачите и техните транспортни средства, даже когато няма съответно съмнение, че са направили закононарушение.

Критериите за търсене включват „ жанр на обличане “, „ девиантно държание “ и други „ рискови профили “

Разрешителните ще се издават за до две седмици в региони, където полицията счита, че има „ съответна заплаха “ от принуждение с оръжие.  Например квартали, където неотдавна е имало пукотевица. Очаква се схемата да стартира до края на март.

„ Швеция в действителност би трябвало да тества нови принадлежности, тъй като в случай че продължим по нормалния метод, можем да приемем, че насилието ще продължи както до момента. Не може да бъде по този начин “, сподели дясноцентристкият министър на правораздаването Гунар Стромер.

Мартин Мелин, изтъкнат служител на реда и политик от партията на либералите, допусна, че пълномощията могат да бъдат употребявани, в случай че чиновниците виждат някой, който носи подправена бейзболна шапка на Gucci

„ Не всеки, който носи подправена шапка на Gucci, е тайфа нарушител, само че доста нарушители носят подправена шапка на Gucci “, добави той.

Условията на опита категорично изключват расовото профилиране

Но като се има поради, че доста от членовете на бандата са първо или второ потомство имигранти, критиците предизвестяват, че тъкмо профилирането ще е точно расово. Те също по този начин настояват, че ограничението на зоните до избрани географски области не отразява необятния обсег на бандите.

Ларс Арениус, националният омбудсман по дискриминирането, сподели, че е обезпокоен, че хората ще бъдат определени заради техния измамлив етнически генезис.

„ Нашето мнение е, че това предложение не би трябвало да се извършва “, написа той в ревю до държавната консултация по отношение на пълномощията. „ Съществуват неприемливи опасности от дискриминация, полицията да избира хора без справедлива аргументация. “

Мари Хайденборг, канцлерът на правораздаването, отговарящ за следствието дали държавното управление съблюдава върховенството на закона, също изрази угриженост по отношение на „ доста огромното поле за субективни преценки, които ще бъдат сложни за слагане под въпрос в ретроспекция “.

Източник: The Times/Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР