Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се

...
Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се
Коментари Харесай

Стефан Янев: Щяхме да харчим повече за отбрана, ако не бяхме в НАТО

" Ако ние бяхме обяснили на хората, че сега се стремим да харчим 2% от Брутният вътрешен продукт (за защита - б.р.), само че в случай че не бяхме в НАТО, в този момент щяхме да харчим сред 7-8%, всеки би ни схванал ".

Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев по време на блиц-контрола в парламентарна комисия по защита. И добави, че изборът на България да е член на НАТО ни разрешава да харчим по-малко за личната си защита, тъй като споделяме отговорностите с други страни, с които имаме общи полезности.

Янев прикани депутатите да понижат напрежението и да се спре със спекулациите.

" Нека бъдем българофили и да разсъждаваме по отношение на българския народен интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че в действителност ние си разрешаваме да харчим по-малко за личната си защита. Това е нашият избор и не желая да поставям епитети ", безапелационен бе Стефан Янев.

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е страна в България няма. Решение на българското държавно управление за подобен вид придвижване, скупчване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма.

Това казаоще Янев.

Според него нито Русия, нито друга страна се кани да атакува България и не чакаме да има инвазия на българска територия.

" Говорим за вид ограничения, които са за проява на единството на НАТО и за търсене и предоставяне на първо място на късмет на дипломацията ", изясни Янев.

Той изясни, че към момента държавното управление не е взело решение за разполагане на сухопътни войски, само че е в в ход подготовката му. Обществото ще бъде осведомено, когато бъде готово.

В хода на полемиката той даде образец, че българската войска също е натовска войска и такива сили може да бъдат напълно под българско командване.

Министър Янев разясни, че срещите на НАТО в Полша и Уелс са били във връзка напрежението сред Русия и Украйна, само че актуалните интервенции по " Еър полисинг " са се трансформирали в рутинни през годините.

Закупуването на нови 8 изтребителя е заложено, само че следва да се посочи цената. Повече от година 8 млади български водачи се образоват да пилотират F-16 в Съединени американски щати.

Съставът на българската войска към момента се доокомплетова, а повода по тази причина е неналичието средства. През годините военното министерство е наемало единствено толкоз военнослужещи, колкото министерството на финансите през държавния бюджет е допускало.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР