Ако не знаете яркостта на космически обект, ще бъде много

...
Ако не знаете яркостта на космически обект, ще бъде много
Коментари Харесай

Млечният път ще погълне Магелановите облаци по-бързо, отколкото се смяташе

Ако не знаете яркостта на галактически обект, ще бъде доста мъчно да определите на какво разстояние се намира той. А защото във Вселената има доста неща, чиято точна бляскавост до момента не сме съумели да изясним, то можем да бъркаме и в определянето на дистанцията до тях.

Пряко доказателство за това е ново проучване на астрономите отпред със Скот Лучини от Университета на Уисконсин-Мадисън. Учените са открили, че Магелановият поток – гигантска линия от междузвездни облаци безпристрастен водород към Млечния път – може да е доста по-близо до нас, в сравнение с сме считали.
Черна дупка оттатък Млечния път разтегля звезда в елипса
Учените за първи път са разкрили черна дупка със звездна маса отвън рамките на Млечния път. Тя се намира в Големия Магеланов облак (сп...

Тази конструкция съставлява голям високоскоростен поток от газ, който съвсем напълно обкръжава нашата вселена. Магелановият поток изхожда от Големия и Малкия Магеланов облак – галактики джуджета, които са спътници на Млечния път. Тези Облаци се въртят един към различен и в следствие ще бъдат погълнати от нашата вселена, защото те (заедно с Магелановия поток) постепенно, само че несъмнено се сближават с Млечния път.

Сега учените считат, че нашата вселена ще погълне Магелановите облаци и ще се слее с Магелановия поток доста по-бързо, в сравнение с сме считали по-рано.

Авторите на проучването са употребявали астромически модели, с цел да схванат по какъв начин се е формирал и еволюирал Магелановият поток за 3,5 милиарда години и са открили, че той може да е пет пъти по-близо от предходните калкулации.

„ Произходът на Магелановия поток беше огромна мистерия в последните 50 години. Ние предложихме ново решение с нашите модели. Изненадващо моделите „ приближиха “ Потока към Млечния път “, отбелязва Скот Лучини.

В предходно проучване учените предсказали, че Потокът би трябвало да е заобиколен от корона топъл газ. Сега те са изпълнили ново моделиране, което включва такава корона, и са основали нов модел на Магелановите облаци, съгласно който те се въртят един към различен единствено за три милиарда години.
Под дъгата на Млечния път (ГАЛЕРИЯ)
Магелановите облаци са две галактики джуджета, които съпътстват Млечния път. Тези " облаци ", получили своето име в чест на мореплавателя...

Както посочила симулацията, преди към три милиарда години Магелановите облаци са се събрали и са почнали да се въртят по този начин, че изхвърляният от тях поток – въпросният Магеланов поток – се оказал ориентиран в посока към нашата вселена. С времето най-близката част от този поток се е доближила на разстояние едвам 65 000 светлинни години от Слънцето. Преди се смяташе, че това разстояние е от 325 хиляди до 650 хиляди светлинни години.

„ Преразгледаното разстояние трансформира нашите показа за Потока. Това значи, че нашите оценки на доста свойства на Потока, такива като маса и компактност, е належащо да бъдат преразгледани “, добавя Ендрю Фокс, съавтор на проучването.

Резултатите значат, че газът в Магелановия поток евентуално ще стартира да се слива с Млечния път по-рано от считаното. Активното претакане на вещество от Потока в Млечния път в следствие може да докара до местен изблик на звездообразуване. Според изчисленията на откривателите този развой ще стартира след към 50 милиона години – много скоро съгласно галактическите ограничения.

Получените данни значат също, че астрономите имат ново място за търсене на звезди, които би трябвало да се намират в Магелановия поток. Такива звезди следва да се реалокират от Магелановите облаци дружно с предавания от тях газ, само че към този момент са разпознати едвам някои от тях. Моделът на учените демонстрира, че просто сме търсили на неверно място.

 
Проучване: Може да има десетки извънземни цивилизации единствено в Млечния път
Един въпрос тормози човечеството от генерации: има ли образован живот оттатък нашата планета? Все още няма изрично доказателство,...

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР