Ако не ти харесва къде си, премести се.“ Джим Рон

...
Ако не ти харесва къде си, премести се.“ Джим Рон
Коментари Харесай

Ти не си дърво. Ако не ти харесва къде си, премести се

„ Ако не ти харесва къде си, реалокира се. “

Джим Рон

 

За тях няма граници, нито спънки - те работят от където си изискат. Необходимо им е цифрово устройство, интернет и съответните достъпи. Предпочитат да са на по-топли места, от време на време и на по-тихи. Важно им е да нямат закрепено работно време или обособено място. Можете да ги видите на плажа с включен компютър, леко сгушени в някое кафе или в затънтено, само че безшумно селце наоколо до планината. Могат да са част от екип, или независими бойни единици. Тези хора са намерили своето професионално благополучие и са в пъти по-полезни, в сравнение с в случай че са в офиса. Но, кои са те?

Дигиталните номади

Те нямат повсеместен профил. Не съществува и еднопосочна формулировка, само че имат общи характерности. Най-вече са на 20, 25, само че може да са и на 35 или 40 година Общото посред им е, че съзнателният им живот и трудовият им опит са стартирали с взрива и развиването на дигитализацията. Тя улеснява ежедневните им задания и зависят напълно от нея. Работата им е  на компютър, знаят съвършено най-малко един непознат език, ценят своето свободно време и разчитат на ентусиазъм, отвън скучния офис. Това е главната им мотивация. Също и бонусите за добре свършена работа, приятелското отношение. Не обичат монотонноста и еднообразието, строгите правила и физиономията на ядосания началник. Свободолюбиви и шарени са, от време на време леко изолирани – по свое предпочитание. Открояват се от близките, защото са разнообразни, а тези разлики не постоянно са признати. Имат потребност от това сами да дефинират темповете на своята работа, да сменят постоянно локациите от които го вършат. Важно им е да са там, където те желаят. Обичат да пътуват и опитват. Понякога може да работят по 36 часа без да спят, а в други дни вършат всичко друго, само че не и това, за което са наети. Имат лично мнение за живота, специалисти са в своята област и имат вяра в салдото сред работа и персонален живот. Търсят го и не вършат компромис. Когато нещо им е забавно, то се радва на цялото им внимание и фокус. Не робуват на клишета и заобикалят работно време с открити граници, бюро, стол и неподвижен офис. Ако е шумно към тях, то те избират да чуват вълните, птиците или звуци на гальовен джаз. Хранят се здравословно, ценят свободата си и желаят да ръководят своя работен ден, по отношение на средата в която избират да са – на безшумно място, измежду домашните си любимци или до момента в който съчетават заниманията си. Припознахте ли се, познахте ли ги?

Дигиталните номади в огромната си част са преуморени корпоративни чиновници, които са прегорели неведнъж в своята работа и към този момент им е по-важно да са свободни, а не безусловно сполучливи кариеристи. Бивши мениджъри, които желаят да останат мениджъри, само че на процеси. Не всичко и не непременно, само че по-далеч от офис. Различните и неразбраните също биха били част от тези свободолюбиви персони, които имат своята добавена стойност в плановете в които са.

Как се ръководят тези хора

Ако директният им началник не изповядва част от техните полезности, то отговорът е – мъчно. Ако липсва схващане за този тип претовареност, то по-скоро ще се сътвори предстоящо напрежение. Тези хора не обичат микромениджмънта и ежедневни регулярни оперативки. За тях е значима гъвкавостта, ясното целеполагане и транспарантните измерители в работата. Могат да са част от екип, само че може и да са самодостатъчни.  Дигиталните номади се притеглят от това, което им е скъпо – неявяване на работно време, липса на всекидневен надзор, по-малко HR политики и да не са в скучния корпоративен офис. Различни организации се нареждаха като места с липса на открито работно пространство, все по-гъвкаво работно време и демократичен метод къде живееш и по кое време да работиш. Те намират елементарно своите чиновници, защото те може да са на всички места в България или по света. Тези организации нямат „ апетит за фрагменти “. Необходим им е постоянен интернет, ясни и измерими цели, другарски, само че експертен контакт с директния им началник. В някои компании може и отчасти да имат такива политики за гъвкаво работно време или работа от у дома. Някъде това „ у дома “ е закрепено като тъкмо място, а някъде не е – въпрос на политика и интерпретация на Кодекса на труда.

Ако са част от екип? Регулярните общи срещи в които и те вземат участие са основни, с цел да се поддържа екипния дух. Веднъж месечно онлайн, един път седмично он-лайн. Тази периодичност е работеща, с цел да се наблюдават общите цели, да се честват положителните резултати или да се разискват противоречивите проблеми.

Що за работа правят

Изцяло работа на компютър. Създават наличие, развиват цифрови артикули, дават експертни услуги, оказват отдалечено подпомагане на клиенти, вършат калкулации, разбори или прогнози. Професиите са десетки и надалеч надвишават ИТ бранша – архитекти, дизайнери, юристи, публицисти, актьори и доста още. Почти всяка една работа в отдел Логистика, Финанси, Правен или Доставки би могла да се прави изън офиса изцяло или отчасти. Това зависи по-скоро от културата на компанията, до каква степен е демократична тя и дава съответните достъпи, отвън нейните офиси. Трудът, който е положен отвън рамките на естественото работно време, не се смята за ексклузивен. Тези часове не се заплащат от работодателя, а се компенсират с спомагателен отпуск. Кой не желае повече дни отпуск, кой не желае да работи от плажа?

Как се регламентира това? С разнообразни политики, които могат да са облечени като стимулационни принадлежности за отдалечена работа. Обикновено това се употребява като тласък за по-старши чиновници и тези, които са потвърдили своята лолялност към работодателя.

Очакваното в период

Относно работата, основно е по какъв начин се мери направеното и качеството на доставеното. И за едното, и за другото към този момент има разнообразни цифрови решения с фокус ръководство на планове, а отдалечената връзка от дълго време не зависи напълно от телефон. У нас едно от хубавите неща е бързият интернет, съществуването на прелестни „ работни места “ в уютни кафета, към морето или в планината. Днес си тук, на следващия ден там – избираш, решаваш и тръгваш. Сам намираш своето ентусиазъм, а това ти оказва помощ да доставяш предстоящото в период и по отношение на упованията за размер. Вдъхновението и свободата са основните полезности на цифровите номади. Именно това разрешава на друг вид експерти да са част от интернационалните екипи, а неналичието на ограничаване да си в офис ти оказва помощ да се бориш с другите часови пояси. А и заплатите не са ниски, в противен случай. Достатъчно е да си специалист и да си добър в това, което твърдиш, че си.

Кой и по какъв начин управлява виртуланите чиновници?

Прекият началник разпорежда, целеполага, управлява и дава противоположна връзка. Колкото по ясно и просто, толкоз по-работещо. Някой компании имат оповестени условия за трафик на интернета, други дават различни принадлежности за по-добър сигнал. Дали се дава фирмен компютър е въпрос на корпоративна политика и зависи от естеството на работа. По-добрите работодатели дават такава алтернатива. Достъпът до нужните запаси също е значимо да бъде предпазен.

Напълно или отчасти неявяване

Няма еднопосочен отговор и всичко би работило, когато има ясна цел за какво се прави. Зависи от хората, компанията, естеството на работа и полезностите на страните. При цялостното неявяване от офиса, то мъчно би се припознала корпоративната просвета, само че това не е проблем за резултатно насочени компании. Резултатите са по-важни, без значение дали си взел участие в Коледното празненство или идваш всеки понеделник на оперативка. Това би било проблем при организации в които силата на екипните преживявания е значим аспект от единството им. Отсъствието на един или повече членове от сходен екип (ако са локирани в България) би било предизвикателство, когато се нарушава открита процедура в общите срещи и преживявания.

Нормативно е хубаво да има написана политика или правила, по отношение на цялостното или частичното неявяване на даден чиновник от офиса. Тук още веднъж опираме до упования и вярна връзка. Някъде това може да бъде облечено като част от мотивационната политика, другаде да е особено за избрани позиции или за чиновници, потвърдили своята преданост. Би могло да е напълно работа на планов принцип. 

Ако сте управител на подобен човек или екип е значимо да сте наясно със дилемите на своите чиновници, защото при общи цели няма изключително значение дали си в офиса или работиш отвън него. Не се мерят напъните, а резултатите. Равното отношение към хората също е основно, защото могат да зародят спорове по какъв начин за едни може, а за други не. Бонусирането постоянно оказва помощ, когато е ясно заложено и транспарантно оценено. Ако това е тласък във вашата организация, то дано има ясни правила за кого важи, защото хората постоянно го одобряват като даденост и когато им се отнеме е мотив за овакантяване.

Какво печели и какво губи компанията?

Плюсове: Работодателят няма потребност от офис, което понижава неговите разноски. Също, би могъл да наема чиновници, които се намират в цялата страна, а за какво не и по света. От позиция на асортимент и привличане, сходен вид претовареност е голям плюс.   

Минуси: Ако даден чиновник работи отвън открития офис, то това може да провокира напрежение в останалите, които имат закрепено работно време. Би подразнил и фактът, в случай че този чиновник работи по 3-4 месеца от плажа, а останалите са с ризи и разчитат на климатик, мъчно паркират преди работа и всекидневно се радват на вниманието на шефа. Друг минус би могъл да е приключване на информация, защото мрежите, които употребяват цифровите номади не постоянно са предпазени. Ако мениджърът желае да управлява всяко деяние на служителя, то тези, които не са в офиса биха били бодил в неговите очи.

Следвайте ясни правила

Винаги си задавайте въпроса „ каква е задачата “ и „ за какво е значимо “ за компанията, отдела или за вас като управител да имате такива чиновници или въведете сходна процедура. Знайте, че всичко има позитивен и негативен аспект, а информираността за рисковете предопределят посоката.

HR с ъвет : Не забравяйте Кодекса на труда. Преди да се впуснете в самодейността работа без офис се консултирайте със експерт, по отношение на спецификите на другите трудови контракти – размер отпуск, работно време, задаване и следене на задачите, период на предупреждение и други
Автор: Милен Великов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР