Китайският президент Си Цзинпин се срещна с пакистанския премиер Шахбаз

...
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с пакистанския премиер Шахбаз
Коментари Харесай

Шахбаз Шариф се срещна с китайския президент Си, преди да проведе разговори с Международния валутен фонд


Китайският президент Си Цзинпин се срещна с пакистанския министър председател Шахбаз Шариф, няколко дни преди Пакистан да показа годишния си бюджет и да кандидатства за нов заем от Международния валутен фонд (МВФ), заяви китайска държавна медия, представена от Ройтерс.

Тази среща е в границите на петдневно посещаване на пакистанския министър председател в Китай по покана на китайския президент.

Пакистан има изход на Арабско море и това прави страната стратегически значима за Китай, защото посредством обезпечаването сухопътен маршрут към Аденския залив и Суецкия канал се заобикаля допустимо блокиране на китайски кораби в протока Малака, показва Българска телеграфна агенция. Очаква се държавното управление на Шариф да изиска най-малко 6 милиарда $ (около 6,5 милиарда евро) по нова стратегия на МВФ, откакто показа новия пакистански годишен проект, което съгласно източници ще стане на 10 юни. По данни на Световната банка Пакистан дължи на Китай към 27 милиарда $ (около 24,9 милиарда евро), за които се счита, че ще са в центъра на идните диалози.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР