Ако не сте готови да вземете лабрадор или коли за

...
Ако не сте готови да вземете лабрадор или коли за
Коментари Харесай

Дребни породи зайци

Ако не сте подготвени да вземете лабрадор или коли за другар в жилището си, може да помислите за украсителен заек. Те са по-малки, само че също толкоз отзивчиви, игриви и ласкави. Някои породи зайци са още по-дребни от другите. Това са зайците джуджета.

Въпреки че има всякакви типове зайци джуджета, всекидневно всички те тежат под три кг. Зайците джуджета се разграничават от останалите типове главно по размера. Често такива зайци са не просто домашни любимци, а и са известни изложбени зайци.

Джърси Ули

Тази дребна порода зайци е наречена на мястото си на потекло и на типа козината си. Тя е селектирана в Ню Джърси от зайци с гена джудже и е доста сполучлива. Зайците са с дълга, вълнена четина, като пра роднините си, и с малко, овално тяло, а ушите им са щръкнали. Както изначално се е замисляло, породата е дребна и първокласна, постоянно участваща в изложения. Но благият им манталитет и обичта им към игрите ги е трансформирало и в домакински любим. Нежният и нежен джърси ули е подобаващ даже за начинаещите в гледането на зайци!

Холандски Лоп

 Породи дребни зайци Снимка: webandi/pixabay.com

Една от най-предпочитаните породи за домакински любим е холандския лоп. Освен с дребния си размер, тя притегля и с отзивчивия си разговорлив темперамент. Тези зайци се схващат доста добре с деца! Те са общителни и любвеобилни, а също по този начин и не изискват доста специфични грижи. Те имат пухкаво, приблизително дълго покритие от четина, идваща в разнообразни цветове и шарки. Клепоухи са и с плоска, кръгла зурла, което ги прави доста миловидни. А най-хубавото е, че подобен другар ще е с теб дълго време, тъй като холандският лоп доживява до 7-14 години, което е доста за украсителен заек. И тази порода, както и предходната, бива включвана и в изложения. Но с цел да се купи изложбен заек холандски лоп, е желателно да се откри добре прочут разплодник. Само по този начин може да се подсигури качеството на породата. Съответно, изложбените зайци костват повече от домашните.

Джудже Хотот

Породата фактически е джудже – тези зайци Джудже Хотот са много дребни екземпляри. По генезис е от Германия, само че в следствие е пренесена и в Съединени американски щати, и по-късно призната публично като порода. Зайците от тази порода са добре възпитани, дребни и деликатни. Отличителна багра на джуджетата хотот е чисто бяла четина и черни петна към очите, а от време на време и на други места по лицето или тялото. Тези зайци се гледат всекидневно вътре, пускат се навън пространство единствено в случай че то е затворено и има кой да ги следи и охранява от хищници. Когато са в нов дом, зайците джудже хотот имат потребност да свикнат със средата и да се социализират, с цел да свикнат с новата си среда.

Холандско джудже

 Зайци породи Снимка: pixabay.com

Холандското джудже е една от най-дребните породи зайци. Породата носи в себе си генът джудже, който е повода за дребния им тип. Селектирана е след усърдната работа на група хора от Холандия, които са работели над селектирането ѝ цели 30 години. Те са желали да реализират порода, която да е общоприета, с доста разновидности за багра, и да е публично призната. Така им се е получило холандското джудже. Зайците от тази порода са енергични и игриви по темперамент. Когато попадат в нова среда обаче, могат да са много срамежливи изначало и да се опасяват. Имат потребност от тренировки и социализиране, а по-късно ще са вашият палав придружител.

Вижте още:

- Породи зайци с дълга козина;

- Отровни храни за зайците

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР