Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано

...
Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано
Коментари Харесай

Цената на газа замръзва до Нова година

Ако не се случи нещо изключително в интернационален мащаб, обвързвано с войната в Украйна, а обстановката се резервира такава, каквато е сега, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да порастват. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на полемика за Зеления преход в София. По думите му цената на синьото гориво през идващия месец даже може да падне още. Иванов напомни, че цената за октомври се намали с 34 %, което се дължи на два съществени фактора. Първият е, че на 1 октомври стартира да действа българо-гръцката газова връзка Стара Загора-Комотини. Освен това цената на газа на главната борса в Нидерландия също спадна.
Според ръководителя на КЕВР, в случай че газът у нас продължава да поевтинява, няма да се стигне до нарастване на цената на топлинната сила за потребителите на централно топлоснабдяване.
Председателят на КЕВР уточни, че в Европейския съюз (ЕС) съвсем 90 % от газовите складове са цялостни. В България този % е 77 на 100, само че до отоплителния сезон Иванов има вяра, че газовото ни вместилище в Чирен ще бъде запълнено. Освен това заради транспарантните процедури за закупуването на полутечен природен газ, както и за тръбен, цените, които са препоръчани от участниците в търговете, са извънредно атрактивни.
Цената на азерския газ е обвързана с тази на петрола, само че в границите на последните 6 месеца, разясни ръководителят на КЕВР. Това значи, че съмнения на петролните цени в границите на няколко дни няма да окажат въздействие на цената на азерския газ. " Аз самият следих, че цената на нидерландската борса TTF се усили през вчерашния ден от обяд, само че не в прекомерно огромни размери ", съобщи Иванов.
В момента България получава цялостното количество азерски газ по цени, които са контрактувани от 2013 година и са на годишна база 1 милиарда куб. метра, уточни ръководителят на КЕВР.
Към този миг няма заплаха страната да остане без ток, съобщи изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев след края на полемиката. Повод за това станаха думите му, че в случай че не се подхващат нужните вложения в електроенергийната система в страната, България може да се окаже на мрачно поради претоварване на мрежата поради многото присъединени мощности от възобновими енергийни източници (ВЕИ). Цачев обаче предизвести, че несъразмерното развиване на ВЕИ мощности, без по едно и също време с тях да бъдат осъществени базови беземисионни мощности, без да бъдат осъществени системи за предпазване на сила, сигурно ще докара до такива опасности в бъдеще време.>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР