"Ако не превърнеш живота си в история, ставаш част от

...
"Ако не превърнеш живота си в история, ставаш част от
Коментари Харесай

Тери Пратчет - гениалният писател, който пишеше сериозно в несериозния фентъзи жанр - slava.bg

"Ако не превърнеш живота си в история, ставаш част от нечия непозната история ", написа незабравимият Тери Пратчет . Творчеството му е цялостно с мъдри сентенции и истини, които карат читателите му да ги запомнят и да се замислят. Той е извънреден повествовател, а неговият свят е магически, интелигентен и подигравателен. Който е чел Тери Пратчет, знае каква магия владее създателят.

Любимецът на милиарди читатели сър Терънс Дейвид Джон Пратчет е роден на 28 април 1948 година във Форти Грийн, Англия, в фамилията на Дейвид и Ейлън Пратчет. Днес по целия свят той е прочут като Тери Пратчет. Още в ранните си младежки години прави опити, като написа разкази и повести. Първият му разказ „ Килимените хора “ излиза през 1971 година, първата книга от поредицата „ Светът на Диска “ – „ Цветът на магията “ – 1983 година След това Пратчет стартира да написа приблизително по две книги на година. Той е един от най-продуктивните писатели. Всички свои творби той посвещава на брачната половинка си Лин и щерка си Риана. Пратчет е най-четеният английски създател за 90-те и седмият най-четен задграничен създател в Съединени американски щати, притежател на орден „ Карнеги “, 13-ият публицист, награден с наградата „ Удхаус “, притежател на ордена на Британската империя „ за служене на литературата” и рицарска степен от Кралицата. Книгите му от поредицата за “Света на Диска” са издадени в над 87 милиона екземпляра и са преведени на над 37 езика по света.
През 2007 година Пратчет е диагностициран с заболяването на Алцхаймер. Той намерено застава зад концепцията за евтаназията. През 2011 година Военновъздушни сили излъчва документалния филм “Тери Пратчет: Избирайки да умра” , в който той изяснява своите визии за асистираното самоубийството по здравословни аргументи. Въпреки че положението му последователно се утежнява, той продължава да работи до последно и диктува книгите си на своя асистент Роб Уилкинс.
Тери Пратчет не съумя да се завоюва борбата с Алцхаймер, само че завоюва борбата със забравата. И през днешния ден любовта на милионите му почитатели по целия свят е по-жива от всеки път. “Няма смисъл да водиш война, в случай че ще си на губещата страна. Аз се поканвам да умра, седейки в кресло в градината, с чаша бренди в ръката и айпода с Томас Тайлис. Но тъй като въпреки всичко това е положителната остаряла Англия – в случай че завали дъжд, ще се прибера в библиотеката”....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР