Ако не предприемем действия, глобалното измерване на времето може да

...
Ако не предприемем действия, глобалното измерване на времето може да
Коментари Харесай

Глобалното затопляне влияе на часовото време

Ако не предприемем дейности, световното премерване на времето може да добие сериозен проблем, който ще разстрои всичко – от компютърните мрежи до финансовите пазари. А виновникът за това ще е топенето на полярния лед, породено от изменението на климата.

Светът употребява координираното универсално време (UTC), с цел да обезпечи стандартизирано часово време в целия свят, което да улесни връзката, навигацията, научните проучвания, търговията и така нататък

Тази мярка се пресмята, като се употребяват данни от към 450 атомни часовника – изключително точни устройства за премерване на времето, които употребяват за тази цел свръхстабилните „ трептения “ на атомите. Досадното е, че то не съответствува изцяло с астрономическото време, което се основава на въртенето на Земята…

Въртенето на нашата планета е с няколко милисекунди по-дълго от деня, определян от атомните часовници, а също така скоростта на въртене на Земята може да варира заради доста фактори. За да се регистрира тази разлика, на всеки няколко години към UTC се прибавят високосни секунди.

Например, странни и ненапълно незнайни промени в най-вече течното ядро и твърдата тога на планетата ни форсираха нейното въртене през последните десетилетия. Но това към този момент беше регистрирано посредством прибавянето на високосни секунди.

Сега стартират да се появяват нови сили, които биха могли да се намесят още повече в скоростта на въртене на Земята и да нарушат световното време.

Дънкан Кар Агню, геофизик в Института по океанография „ Скрипс “ към Калифорнийския университет в Сан Диего, в последно време учи въртенето и по какъв начин то се въздейства от топенето на полярните ледове.

Заради забавянето Агню твърди, че UTC ще би трябвало да получи негативна високосна секунда – т.е. минута със единствено 59 секунди – някъде към 2029 година

„ Дори преди няколко години упованията бяха, че високосните секунди постоянно ще бъдат позитивни и ще се случват все по-често. Но в случай че разгледаме измененията във въртенето, което е повода за тях, и разнищим какво предизвиква тези промени, наподобява, че негативна такава е много евентуална “, изяснява Агню в изказване.

„ Една секунда не звучи като доста, само че в днешния взаимосвързан свят неверното време може да докара до големи проблеми “, добави той.

Независимо от изменението на климата, евентуално единствено измененията в течното ядро на Земята може да са наложили негативна високосна секунда до 2026 година Изчисленията на Агню обаче демонстрират, че измененията в полярната ледена маса са забавили тази опция с още три години до 2029 година С други думи, изменението на климата към този момент се отразява на световното премерване на времето.

Ако негативната високосна секунда не бъде добавена, е допустимо световното време да излезе от синхрон, което да докара до всеобщи разстройства в компютърните системи и телекомуникационните мрежи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР