Ако не крещите няма да ви чуят. Ако мълчите, ще

...
Ако не крещите няма да ви чуят. Ако мълчите, ще
Коментари Харесай

Крещите ли? Крещят ли ви?

Ако не крещите няма да ви чуят. Ако мълчите, ще ви крещят. Какво да вършим? Без да усетим, споделяйки фотоси на чинии и вечеринки, котенца и внучета, се превърнахме в мърморещи, политиканстващи съдници на всичко и на всички. Живеещи в обществените мрежи комплицирани, ядосани и лутащи се електорални единици, които мерят живота си в статуси - лични и непознати.

Крещите ли? Крещят ли ви?

Балони, които сами раздуваме дотам, че личните ни думи звучат по този начин опияняващо, по този начин сладко, че не осъзнаваме в какъв брой лесна цел се трансформираме.

Комплексът на " мегафона " към този момент една година ръководи Съединените щати. И Тръмп просто се пуска по течението. Комплексът на мегафона се впива в всекидневието ни. Някой споделя, че нещо не е редно и мигновено ни разделя на две спорещи и крещящи си групи. Това е световен развой – полемиките са обречени, причините, които са в прорез с тренда, биват заклеймявани. Става все по-трудно да се ориентираш в света на крайностите.

Политиците пускат димки, които димят през компютрите и смарт телефоните ни и замъгляват разсъдъка. Едните желаят да сме " за " нещо, а другите " срещу " същото. Рейтингите им порастват, без даже да вършат изпитание да беседват с нас очи в очи.

И хващаш мегафона. И крещиш. Но крещиш това, което е крепко да се крещи. Ако може, не разсъждавай – това се прави с естествен глас, а не с крясъци. Не си съвременен, брато! Пишеш доста дълго…

И най-после се чудиш какво става. Объркан си. Нещо шуми, само че не можеш да различиш гласовете. Като да опираш буркан до стената, с цел да чуеш съседите карат ли се, обичат ли се. Така и в никакъв случай не разбираш, единствено знаеш, че нещо става. Уж ти се чува рев, а то смях. Уж е сръбско, само че може да са и рекламите.

Либерал ли си, реакционер ли си? Самият не знаеш, само че получаваш етикет. Либерал си, споделят едни. Комунист си за други. Какво мислиш за третия пол? Moже да не те интересува, но би трябвало да кажеш, тъй като всички по тази причина приказват.

Чакайте, дайте да защитим първо децата в домовете, да помислим за самотните майки и тогава ще приказваме за най-известната спогодба в най-новата българска история.

Да защитиш дамите от принуждение минава през способността на институциите да пазят личните си жители от незаконен произвол. Не Истанбулската спогодба, а управляващите можеха да предотвратят убийството на 29-годишната Виола, заклана от приятеля си Стефан Станев. Петима прокурори и няколко чиновници на Министерство на вътрешните работи са подминали жалбите за закани и тормоз, подадени против Стефан от някогашната му брачна половинка Благовеста.

Нито четирите тъжби в полицията и прокуратурата, нито ограничаваща заповед на съда съумяха да спасят Елена от смъртоносните патрони на нейния брачен партньор.

И никакви конвенции не могат да оказват помощ на безсилието на институциите да предотвратят нещастия като тази. Това е същинският проблем. А ние можем да си крещим до на следващия ден. Но крещейки хабим силата си за същинските аргументи за обстановката, в която се намираме.

Крещите ли? Крещят ли ви?

Точно от това имат интерес тези, които държат мегафона. И ни приказват по него. И ние гласуваме като по команда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР