Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да

...
Ако не искаме да стачкуват службите, ПП и ДБ да
Коментари Харесай

Ген. Червенков: Политиците трябва да осигуряват условия за работа на службите, а не напрежение

" Ако не желаеме да стачкуват службите, Политическа партия и Демократична България да си отдръпват това смешно предложение, без никакви съществени причини и да създадат едно предложение по какъв начин да се укрепят службите, по какъв начин да се създадат по-независими и по какъв начин да сведат по-добри условия за работа. " Това съобщи ген. Чавдар Червенков, някогашен шеф на службата за военно разузнаване и министър на вътрешните работи в предаването " Това е България “ на Радио " Фокус “. Темата на диалога бе за какво президент и министър председател би трябвало да се бият посредством службите.

Припомняме, че Политическа партия и Демократична България предложиха ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента.

Ген. Червенков изрази изненада и недоумение по отношение на тези оферти и добави, че не вижда съществени претекстове. Според него само рационално зърно в препоръчаните промени е преподчиняването на НСО към министъра на защитата. " Винаги съм се чудел защо му е на президента такава работа да му виси на врата, да го питат и да би трябвало да дава отговор за всяка злополука, която неговите водачи вършат. Ако ме питат, бих подкрепил тази концепция НСО да отиде към министерство на защитата - в случай че са военнослужещи, да бъдат в действителност такива и да се движат по законите на армията.

По думите му тези мераци за промени в службите не са от през вчерашния ден, като някои политици си мислят, че в случай че по някакъв метод могат да въздействат кадрово, ще могат по не напълно правилен метод да употребяват информацията, която биха получавали. " Това е груба неточност “, бе безапелационен ген. Червенков.

Бившият шеф на службата за военно разузнаване постоянно е очаквал политиците да обезпечават успокоение и условия за работа на службите, а не да основават напрежение.

" Не ние ще кажем дали службите работят, а би трябвало да ни кажат тримата представители на властта у нас, които получават идентична по наличие информация. Това президент, министър председател и ръководител на Народното събрание. “ Ген Червенков сподели, че до момента от тях не е чувал отрицателни оценки. Той дефинира претекстовете на вносителите на измененията от Политическа партия и Демократична България като ултиматум против съставянето на държавно управление.

" Службите би трябвало да бъдат безусловно деполитизирани, а не да не се въздействам от политическата власт. " Законите би трябвало да се създадат по този начин, че главните длъжностни лица да бъдат самостоятелни, а не да превиват тил пред партията, която е на власт “, уточни ген. Червенков.

Бившият министър на вътрешните работи добави, че сегашните пълномощия на президента са спирачка за изпълнителната власт да не може да си " разиграва коня “ както си желае и основават гаранция, че хората в тези служби няма да бъдат под крилото на партията, която има най-силно въздействие в Народното събрание.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР