Ако не бъде променен пенсионният модел, младите сега няма да

...
Ако не бъде променен пенсионният модел, младите сега няма да
Коментари Харесай

Красен Станчев: Без промяна на модела скоро няма да има пари за пенсии

Ако не бъде изменен пенсионният модел, младите в този момент няма да получават пенсии, когато остареят, разяснява икономистът Красен Станчев пред Радио " Фокус ".

Преди дни, когато актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване, бе признато на първо четене, Народното събрание утвърди нарастване на пенсиите от 1 октомври. Ръстът е 12,5%. Очаква се всички пенсионери да получат покачване приблизително с 64 лева на месец. Въпросът е стигнат ли парите за пенсии, когато остареят сегашните дейни млади служащи?

" Това са два разнообразни хоризонта – едното дали ще стигнат парите и за какъв интервал, а за интервала на актуализация на бюджета сигурно, евентуално и за идната година. Но за тези, които сега стартират работа, това значи след 40 година, по-скоро не. Дори след 10 година по-скоро не. Дори след може би 6 година по-скоро не. Поради една доста елементарна причина. През 1990 година младите са 24% от популацията, т.е. тези, които занапред ще стартират работа. А тези, които са на пенсионна възраст са 21% от популацията, т.е. има някакво заменяне. А в този момент е противоположното. Сега, тези, които са на пенсионна възраст са 24% от популацията, а пък тези, които ще ги заместват са 18% от популацията ", изясни специалистът.

Според него защото популацията понижава, а то понижава от 1985 година, не от през вчерашния ден, т.е. нищо не може да се направи коренно по този въпрос, без значение дали държавното управление ще се пробва да оказва помощ на раждането на деца или няма да се пробва да оказва помощ.

" Другото нещо, което е доста значимо – логиката на приемане на бюджета естествено стартира с най-големия разход, който е бюджетът на Национален осигурителен институт и което е в действителност актуализацията, препоръчана от вицепремиера Гълъб Донев. Тя е може би само рационалната сега, която може да бъде направена. Но въпреки това, актуализацията на пенсиите е минимум нужното нещо сега. По една доста елементарна причина. С 12% нарастват пенсиите предходната година. Така че няма какво в действителност да се актуализира. Ако вземете да речем в последните 10 години, пенсиите са нарастнали със 77%, в случай че вземете последните 25 години – от 1998-1999 година до към 2013 година пенсиите като сума, с която вие можете да купите нещо, се изравнява с пенсиите през 1990 – 1989 година И оттогава до момента нарастването на заплатите и на пенсиите вървят паралелно. Аз персонално да съм заинтересова да се усилват пенсиите колкото се може повече, тъй като в последна сметка някой различен ще ми заплаща на мен повече нали, аз съм на възраст за пенсия, вие допускам не сте ", изясни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР