Ако можете да създавате приложения за смартфони, китайският гигант Huawei

...
Ако можете да създавате приложения за смартфони, китайският гигант Huawei
Коментари Харесай

Huawei инвестира $1,5 милиарда в приложения, с които да замести продуктите на Google

Ако можете да създавате приложения за смарт телефони, китайският колос Huawei има интерес. След като компанията бе оповестена за опасност за американската национална сигурност, тя загуби достъпа си до екосистемата на Гугъл, напомня AP.

Сред най-важните приложения са такива като YouTube, Maps, Search и други, които потребителите чакат на новия си телефон. Те ще липсват и от идващия флагман на Huawei - P40, който ще бъде показан в Париж през март.

Huawei Technologies Ltd., както и всеки различен производител на смарт телефони, с изключение на Apple, зависят от операционната система на Гугъл Android и приложенията на щатския софтуерен колос. Затова в този момент китайската компания претърсва света за заместители.

На събития за разработчици от Ню Делхи през Варшава до Сао Пауло Huawei дава обещание парични награди за всеки, който успее да качи своето приложение в магазина на компанията до този петък

Huawei споделя, че ще влага $1,5 милиарда в разработка на приложения. Битката за основаване на други възможности на предложенията на Гугъл ще бъде тежка и скъпа. Nokia и Microsoft към този момент се пробваха - и се провалиха.

Системата Android е с отворен код, което значи, че фирмите могат да я употребяват гратис. За да употребяват приложенията обаче, те би трябвало да заплащат. Huawei може да продължи да употребява свободната версия на Android, само че получи възбрана да купува тези приложения.

Компанията към този момент продава телефони без тях в Китай, където Комунистическата партия по този начин или другояче е забранила достъпа до YouTube, търсачката на Гугъл и хиляди други интернет страници. Вместо това, в Поднебесната империя те се продават с китайски други възможности.

Но в Китай разпоредбите са идентични за всички - други марки също не употребяват приложенията на Гугъл. Извън страната обаче ситуацията е друго.

За P40 Huawei подписа съглашение да употребява навигацията на холандската компания TomTom. Повече детайлности се чакат на Mobile World Congress в Барселона през идващия месец.

Към момента Huawei Mobile Services предлага към 45 хиляди приложения, или едвам 1,5% от общо 3 милиона, които се намират в Гугъл Play Store. Надеждата на компанията е от ден на ден разработчици да основават приложенията си и за магазина на Huawei. За да успее да ги убеди, компанията раздава и парични тласъци. В Ню Делхи компанията дава обещание $20 хиляди, а в Лондон - $26 хиляди, в случай че разработчиците съумеят да приключат с приложенията преди 31 януари. В Полша Huawei е отделила $10 милиона.

Huawei, която през 2019 година регистрира продажби от $122 милиарда, има един от най-големите бюджети за развойна активност в света. През предходната година китайският колос е вложил $15 милиарда - повече от Apple и Microsoft. През миналото десетилетие сумата възлиза на $65 милиарда. Анализатори споделят, че с помощта на това, компанията към този момент може да сама да създава нужните си чипове и други съставни елементи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР