Ако можех, щях да пиша само на теми, свързани с

...
Ако можех, щях да пиша само на теми, свързани с
Коментари Харесай

Людмила Филипова: Войната на верите разказва как хората са живеели в първите векове от османското иго

Ако можех, щях да пиша единствено на тематики, свързани с астрофизиката, биологията, Космоса, точните науки. За страдание, в нашата страна точните науки не са от огромен интерес за хората. Това сподели писателят Людмила Филипова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Затова тя развива задълбочени ползи и към историята. " Търся тематики, които са забавни и значими, тъй като това, което ме стимулира, е освен да опиша една забавна история, а да опиша значими тематики, които да осведомят хората за събития, които са се случили и които могат да трансформират нещо в нашето всекидневие и бъдеще. Моята цел е да разпространявам научните знания до този миг в другите научни сфери “, изясни писателят.  

Процесът по подготовка за всяка една книга е друг, съобщи Людмила Филипова. " Години наред изследвания, въз основата на тези изследвания стъпва сюжетът, по-късно очертавам сюжета, след което стартирам да го обогатявам. То е като едни неспирни кръгове, като при всяко прекосяване през текста той се обогатява, почиства и по този начин стотици пъти “, изясни тя.  

Писателят описа по какъв начин е почнала работата си по последната й книга " Войната на верите “. По време на работата й по " Войната на буквите “ преди 17 години в района на Шумен, Преслав и Плиска е била поканена от локални дейци и представители на Клуб " Традиция “ – Шумен. На нея тя е чула история, излъчена повече от 600 години от потомство на потомство, за това по какъв начин 65 боеца избавят всички хора от местността. " Много несправедливо тази история е останала неразказана, незапомнена на никое място отвън локалните хора, тъй като не е доста комфортна. След това едни читатели ме помолиха да опиша и за богомилите отвън пропагандата на църквата и в действителност, като събрах двете тематики, се получи " Войната на верите. “  

Книгата е за епичния конфликт на няколко вери. Кулминацията е последният кръстоносен поход, останал прочут в света като Походът на Владислав Варненчик през 1044 година " Историята, която ми описаха в Шуменския край, касае борбата за Шуменската цитадела. Тези 65 война се изправят пред войска от хиляди рицари и повече от три денонощия крепостта не може да падне. Тези хора умират, с цел да живеят наследниците на локалните. Може да се каже, че има продължение и на някои линии от " Войната на буквите “ – действието се развива на същата територия, Плиска, Преслав и Шумен. Има и продължение на историята за княз Баян. " Войната на верите “ е скъпа и с това, че е разказано по какъв начин хората са живели в първите епохи от османското робство “, описа създателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР