Ако мислите, че може да сте се превърнали в нарцис,

...
Ако мислите, че може да сте се превърнали в нарцис,
Коментари Харесай

5 признака, по които ще разпознаете нарцисите

Ако мислите, че може да сте се трансформирали в нарцис, или че вашият началник, най-хубав другар или съпруг/а са почнали да демонстрират нарцистични пристрастености,  може и да сте прав.

Въпреки това, не би трябвало да избързвате с оценката, тъй като нарцистичните черти намират разнообразни прояви в другите хора.

За да разберете в действителност дали в действителност сте нарцис, може да прегледате този лист на Business Insider, в който  психолози и поведенчески откриватели показват 5 ключови характерности, присъщи на всички нарциси.

1. Вярват, че са по-различни от всички останали

Крейг Малкин, учител в Медицинското учебно заведение на Харвард и създател на  Rethinking Narcissism , твърди, че има разнообразни типове нарциси.

Например, има „ групови нарциси, които са толкоз алтруистични, че може да стартира да ви се гади единствено до момента в който слушате техните истории за щедрост и състрадание. Други са „ уязвими “, което значи, че са чувствителни към критика и имат потребност от непрекъснато внимание.

Малкин обаче показва, че всички нарциси имат вяра в това, че са специфични и че се открояват от тълпата.По своята същина това е един метод за прикриване на дълбока вътрешна нерешителност и нестабилна личностна еднаквост.

Еди Брюмелман, психолог от университета Станфорд, твърди, че нарцисите мислят, че са по-добри от другите, само че по едно и също време с това не са задоволени от себе си.

2. Липсва им емпатия

Джоузеф Бурго, създател на  „ The Narcissist You Know: Defending Yourself Against Extreme Narcissists in an All-About-Me Age “ , твърди, че най-важният симптом за егоизъм е неналичието на интерес към другите хора и неспособността да им се съчувства.

Например, нарцисът може да изгуби интерес към дадена полемика, в случай че той не в центъра на диалога, или да бъде изцяло апатичен към хората, които споделят с него проблемите и страстите, с които се борят. Това значи, че нарцисът не може да построи по-дълбока връзка с никой различен, с изключение на със себе си.

3. Искат хората да им се възхищават

Психотерапевтът Катлийн Шафлeр споделя, че една от отличителните черти на нарцисизма е потребността от непознатото утвърждение и удивление.

„ Нарцисът чака хората да полудеят, когато видят, че той е дошъл на някакво празненство или събитие, и остават сюрпризирани, в случай че това не се случи. “, споделя Шафлeр.

4. Социалният статус е извънредно значим за тях

Психологът Елинор Грийнберг споделя, че един от главните знаци за нарцистично личностно разстройство е повишеният интерес към обществения статус.

„ Нарцисите непрекъснато вършат изявления, които демонстрират, че са добре осведомени за знаците за висок статус и постоянно насочват вниманието на своите събеседници към личния си статус или към статуса на други хора. Те вършат мнения от рода на: „ Знаеш ли какъв брой е богат? “ и „ Всеки значим човек в града ще участва на събитието. “

5. Прекалено са погълнати в себе си, с цел да извърнат внимание на някой различен

Психологът Сюзън Хейтлър е основала къс тест, благодарение на който може да оцените дали сте нарцис. В този въпросник Хейтлър моли читатели да преценяват дали се разпознават със следното държание:

„ Това, което желая и това, което би трябвало да кажа, е най-важното нещо в нашите диалози. Когато приказваме за твоите стремежи, паники и усеща, просто си губим времето. “

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР