Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се

...
Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се
Коментари Харесай

Изумление и злорадство: Това ли е Германия, която познавахме?

Ако предишното лято ни бяха запитали коя страна ще се оправи най-добре в рецесията с ковид, мнозина безспорно щяха да заложат на Германия - на изпитаната марка „ Made in Germany “, на първенеца по дисциплинираност и организация, на нейните учени, които първи съумяха да разработят нова ваксина.
Но в борбата против пандемията Германия от първенец се трансформира в проблематично дете и то по доста индикатори: при обезпечаването на задоволително защитни маски, в тестването и при имунизациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е по никакъв начин добра: Германия поставя непрекъснати старания, само че се придържа към прекомерно сковани правила и не демонстрира съвсем никаква еластичност.
" Имунизации със скоростта на охлюв "  
Във Англия най-вече се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че към този момент една трета от популацията на Острова е имунизирано. Вестник „ Дейли Мейл “ цитира оценката на немския „ Билд Цайтунг “, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „ Хвалената от всички Германия за бързата и съответна реакция в рецесията с ковид през днешния ден има висока заболеваемост и смъртност. За цялостен месец страната съумява да имунизира толкоз, колкото в Израел единствено за един ден. "
“Германия губи короната в Ковид-кризата “, разяснява на собствен ред „ Файненшъл Таймс “, който даже написа, че имунизационната акция се е трансформирала в народен срам. „ Лондон Таймс “ също цитира „ Билд Цайтунг “ със заглавието: „ Скъпи британци, завиждаме ви “. Мнозина германци през днешния ден също споделят чувството, че държавното управление в Берлин, което през първата вълна от пандемията си завоюва доста аплодисменти, през днешния ден към този момент не се оправя.
В Съединени американски щати, където към този момент имунизират по игрища, в супермаркети и даже в църкви, дневно се слагат по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е задоволително да си пушач, с цел да те имунизират с преимущество. Мнозина американци към този момент започнаха да гледат на Германия не просто с подигравка, а със съчувствие.
В началото на пандемията в Съединени американски щати пишеха с удивление за „ немския отговор на Ковид-кризата “ - тогава в Съединени американски щати отбелязваха все нови тъжни върхове в броя на умрелите. Но тези времена отминаха. Идното лято обстановката в Германия очевидно ще е по-тежка, в сравнение с в Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън към този момент оповести амбициозната цел до края на май да бъдат имунизирани всички пълнолетни американци.
Русия също имунизира стремително. Всеки съветски жител, без значение от възрастта или специалността, има право да се имунизира гратис със „ Спутник V “. В Русия имунизират в клиниките, комерсиалните центрове, а в Москва даже и в операта. В съветските медии проблемите на Европейски Съюз с имунизациите се показват като доказателство за неуспеха на Запада в борбата против ковид.
Потискащи оценки  
Следващото съпоставяне също е мъчително за Германия: Израел организира невиждано всеобща имунизационна акция с препарата на BioNTech/Pfizer - повече от половината от популацията на страната към този момент е имунизирано най-малко с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година.
Най-потискащата оценка за Германия вероятно е тази от Китай. Медиите там я сочат като образец за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина в този момент се надяват, че имунизациите в последна сметка ще потръгнат.
Основание за вяра има: утвърден беше нов препарат против ковид – този на Johnson&Johnson, чака се нарастване на доставките от другите ваксини, а също така е планувано към този момент да имунизират и персоналните лекари. Всичко това може да форсира имунизационния развой. Но надали ще се откри към този момент някой, който да уточни Германия като добър образец за справяне с пандемията.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР