Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във

...
Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във
Коментари Харесай

Eлена Поптодорова: Мадуро не може да удържи ситуацията във Венецуела

Ако ме питате дали чакам да настъпи боен конфликт във Венецуела - не, няма да има и военна намеса. Смятам, че няма да има. Чета, зная кой вещае такива прогнози, те са подбудени от едната, бих я нарекла доста последна позиция - това, което Мадуро посредством своите бранители желае да внуши на света. Това сподели в предаването "Офанзива " по Канал 3 дипломатът и политик Елена Поптодорова, някогашен дипломат на България във Вашингтон.

Това няма да се случи съгласно мен, напълно други условия сме. По-скоро ще се разчита на този интернационален напън, който нараства, и на вътрешната неудържимост - Мадуро безусловно не може да удържи обстановката вкъщи, тъй че считам, че ще настъпят вътрешни събития. Да не забравяме и ролята на съседите, на латиноамериканските страни, която е доста ярка най-малко от две години насам, уточни Елена Поптодорова.

За сравнението с рецесията във Венецуела с така наречен Карибска рецесия от времето на Студената война, когато поради Куба Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики са на ръба на нуклеарната война, тя посочи: "Истината е, че единствено по мемоари на съвременници зная за оня интервал от време, може да се съди единствено по заключенията какво се е случило. Вярно е, че тогава светът е бил на прага на гърмеж, само че също по този начин е правилно, че светът това го е преодолял, т.е. двете сили (САЩ и СССР) са го преодолели ".

За рецесията в една от най-богатите на естествени благосъстояния - нефт, злато, латиноамериканска страна, Елена Поптодорова върна лентата 20 година обратно, когато предшественикът на Мадуро - Уго Чавес, пристигна на власт. Беше подобен национален, обществен екстаз, тъй като той даде обещание (и имам вяра, откровено го е правил тогава), една нова страна, една нова Венецуела, една нова стопанска система върху приходите от петрола, един социализъм надали не невъобразим към този момент другаде по света. Като че ли от този момент стартира началото на един необратим срив на страната, на първо време стопански. С желанието си към подобен невъобразим социализъм, на първо време с национализацията, със блян към обществени придобивки, които не могат да устоят стопански, за битка с корупцията. И каква стана тази битка с корупцията? Оказа се, че неговата щерка се оказа с една много-много добра банкова сметка от това, което четох последно - 4 милиарда $ за една хубава млада дама, напомни дипломатът информации, оповестени в американски издания от Маями, за благосъстоянието на огромната щерка на умрелия Уго Чавес.

Според Елена Поптодорова Съединени американски щати разумно има своите ползи в региона - "да твърдим, че няма ползи, би било неначетеност. " Със сигурност това е чувство за собствен район, само че белким други страни нямат същото чувство? Вероятно по този начин става с огромните страни, и аз бих желала България да гледа на страните към себе си, на една-две изключително, като на заден двор, само че това не е по силите ни, сподели Поптодорова.

Когато разполагаш с избран потенциал, това е първото прелъщение, които идва мислено. Вярно е, че нито една от тези страни в Латинска Америка, които бяха предмет на подобен интерес от страна на Съединени американски щати, не загуби суверенитет. Там по-скоро задачата бе да има другарски държавни управления, и това е може би по-рафинираният, по-умният метод. Където не става, явно се употребяват и други средства - няма да сме наивни в тази посока ", проучва тя американската външна политика и методите ѝ в Латинска Америка. Но бедата с Венецуела, за разлика с Мексико, съгласно мен, е че във Венецуела това е имплозия, детонация във вътрешността. Трябва да се отпуши, предвижда тя, като напомни, че "процесът като еволюционен, стопански и обществен разпад върви още от времето на Чавес, само че тази имплозия, за която приказвам, тя се случва може би от 2 година

За българската позиция и разнобоя сред президента и държавното управление, дипломатът сподели: "Казвам си, че в никакъв случай нямаше да беседваме по този въпрос, в случай че не се бе получил следващия конфликт сред двете институции. Иначе щеше да се вземе едно експертно решение, както се прави в доста други случаи, щеше да се изрази позиция "там където би трябвало ".

Въпросът за позицията на Румен Радев би трябвало да бъде насочен на първо време към президента, който формулира позицията, и удивителното е, че той побърза да го направи обществено, знаейки, че на идващия ден има съвет по сигурността. Значи имало е изрично предпочитание да се открои, да бъде независим в позиция, която в действителност касае цялата страна, и безусловно да бъде различен, и тук употребявам евфемизъм, сподели Елена Поптодорова.

Тя добави, че от чужбина единствено "предишният президент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) военачалник Решетников похвали президента за позицията, която е заел, от другаде не чухме друга външна хвалба ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР