Ако маските за лице наистина спират коронавируса, защо толкова много

...
Ако маските за лице наистина спират коронавируса, защо толкова много
Коментари Харесай

Защо маските не спират коронавируса?

Ако маските за лице в действителност стопират ковид, за какво толкоз доста хора към момента се заразяват? Световната здравна организация предизвиква носенето на маски даже на коледната софра. Например във Англия изследванията демонстрират, че три четвърти от жителите носят маски в наложителни зони, само че вирусът се популяризира с поразителна скорост.

Експертите се пробват да схванат: в действителност ли носенето на покритие за лице защищава против заразяване с новия ковид, написа съветският вестник " Московский Комсомолец ", представен от организация " ".

Помага ли носенето на маска да се предпазите от ковид? Споровете към този въпрос са сред съперниците на маските и спазващите закона и носещи защитния аксесоар. Последните наподобява са в болшинството - най-малко във Англия. Анкети демонстрират, че три четвърти от британците носят маски на наложителни места - публичен превоз, офиси, кръчми и заведения за хранене, когато не са седнали на маса и в множеството затворени пространства, съгласно Daily Mail.

Инфекцията обаче се популяризира бързо. През миналата седмица случаите са се нараснали в съвсем всички елементи на Англия, а в някои региони степента на заразяване се е удвоила спрямо април.

Страните, които са въвели наложително носене на маска навън, като Испания и Италия, също не са избегнали новите опустошителни талази на Covid-19.

Теорията е, че на закрито маските улавят вирусни частици, които се отделят от устата или носа на инфектиран човек, когато кашля, киха или приказва. През последните шест месеца няколко изследвания демонстрираха, че маските са ефикасни в това отношение. През юни The Lancet събра данни от 172 изследвания от 16 страни и заключи, че двуметровото обществено разграничаване и носенето на маска за лице понижават риска от заразяване с новия ковид.

Американско изследване, оповестено през август, откри, че процентите са четири пъти по-ниски в страните, където носенето на маски се смята за норма или е било въведено като наложително от държавното управление.

В Обединеното кралство множеството данни водят до заключението, че маските са ефикасни на равнище популация, когато се носят от инфектиран човек.

Професор Пол Дигард, вирусолог от Университета в Единбург, който взе участие в проучването, изяснява: " Основният източник на предаване е посредством течни капчици вследствие на кашлица и кихане, които изпращат вируса във въздуха. Частиците на ковид са прекомерно дребни, с цел да бъдат спрени от маска, само че постоянно пътуват с по-големи капчици вода. Тези капчици са задоволително огромни, с цел да бъдат уловени от маската. "

Но капчиците не са единственият метод, по който вирусът се популяризира. През юли СЗО разгласява нови насоки за това по какъв начин вирусът се популяризира посредством по-малки и по-леки частици, които пътуват във въздуха - като пушек или прахуляк - и се задържат дълго откакто инфектираното лице напусне региона.

" Маските могат да създадат малко, с цел да спрат въздушното предаване ", споделя професор Дигард. " Частиците ковид, които не се съдържат във водните капчици, са прекомерно дребни, с цел да бъдат спрени от маските. " Експертът обаче прибавя, че единствено дребна част от инфекциите се популяризират посредством въздушни капчици, защото вирусните частици не се задържат във въздуха прекомерно дълго. Но има малко доказателства за успеваемостта на маските в действителни условия.

Повечето проучвания, направени напролет и лятото, включват лабораторни проби благодарение на вентилатори за преструване на човешка кашлица и наблюдаване на успеваемостта на маските за ограничение на придвижването на капчиците вода.

Едно тестване в действителния живот, включващо 6000 участници, носещи хирургически маски на публични места, се оказа неубедително. Професор Джими Уитуърт от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина прибавя: " Дори същинските проучвания са затруднени от обстоятелството, че не знаете дали участниците в действителност носят маската вярно и дали въобще я носят ".

Налични са малко проучвания дали носим маски по верния метод, само че специалистите споделят, че това е постоянно подценяван аспект на дебата. Професор Уитуърт споделя: " Изследванията демонстрират, че те са ефикасни, само че би трябвало да се носят вярно - с покрити уста и нос ".

Що се отнася до това дали те стопират проникването на вируса, като пазят притежателя, доказателствата са още по-крехки.

Изследванията не вземат поради незнайни променливи, като да вземем за пример какъв брой постоянно хората ги носят. " Маските надали ще ви попречат да се разболеете от вируса, само че е по-вероятно да предпазят инфектираните капчици вода да не излизат от устата ви ", споделя професор Дигард.

Маските са по-малко мощни от различен основен инструмент за предотвратяване - общественото разграничаване. И въпреки всичко, съгласно национално допитване през октомври, 42 % от британците в даден миг са нарушили правилото за разстояние от 2 метра, спрямо едвам една десета от интервюираните, които не са носили маска в магазина.

Професор Уитуърт споделя: " Двата най-важни рискови фактора за зараза на с новия ковид са неналичието на вентилация и пренаселеността. Колкото повече въздух споделяте с другите, толкоз по-вероятно е да го хванете. "

Официалният съвет е да носите маски за лице, когато общественото разграничаване не е допустимо. Данните демонстрират, че това в действителност е по този начин и учените споделят, че в случай че не бяха маските, може да има още повече инфекции.

Данните от Public Health England демонстрират, че множеството огнища сред август и октомври са избухнали в учебните заведения и на работните места - в среди, където хората рядко носят маски. Междувременно кръчмите и заведенията за хранене, които изискват маски и могат да се събират единствено на дребни групи, съставляват към пет % от всички огнища.

Друга гореща точка е в домовете, където хората рядко носят маски. Всъщност не знаем сигурно какъв резултат имат маските. " Но здравият разсъдък ми споделя, че си заслужава ", споделя професор Уитуърт.

Професор Дигард счита лабораторните проучвания за задоволително доказателства, че маските дават по-голяма отбрана, въпреки и не постоянно непосредствено.

Италианските проучвания демонстрират, че носенето на маски ни прави по-склонни да се придържаме към общественото разграничаване и други ограничавания, свързани с пандемията. Професор Джулиан Тан от Университета в Лестър споделя: " Учените допускаха, че маските ще дадат на хората подправено възприятие за сигурност и ще ги накарат да се успокоят. Но проучванията демонстрират противоположното. Когато хората поставят маски, те стартират да схващат по-добре близките и да се придържат към разпоредбите. "

В последна сметка, даже в случай че носенето на маска носи дребна изгода, то носи дребен или никакъв риск. Както сподели професор Дигард, " Какво ще загубите, като ги носите? "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР