Ако мъртвите можеха да говорят, вероятно биха имали много за

...
Ако мъртвите можеха да говорят, вероятно биха имали много за
Коментари Харесай

Учени пресъздадоха гласа на 3000-годишна мумия

Ако мъртвите можеха да приказват, евентуално биха имали доста за казване. Все отново, това би било много по-трудно ако можете да издадете единствено един тон и нямате език.

При тези непростими условия, на 3000-годишната египетска мумия Несямун би трябвало да ѝ бъде простено, че едвам измърмори едно „ еееехх “.

След няколко хилядолетия на мълчание, това беше звукът, който учените чуха, когато отпечатаха посредством 3D технология гласовия тракт на мумията.

" Той сигурно не може да приказва сега ", призна Дейвид Хауърд, логопед от Лондонския университет, пред The ​​New York Times.

" Но мисля, че е изцяло правдоподобно да предположим, че един ден ще бъде допустимо да се възпроизвеждат думи по метод, по какъвто биха звучали в реалност ".

Хауърд е правил сходни неща и преди, само че единствено по гласните трактове на живи хора. Според неговия опит обаче той споделя, че този гласен тон е доста реален. Преминаването от него към тирада явно е голяма стъпка, само че процесът най-малко е стартиран.

През 2016 година, употребявайки компютърна томография, учените съумяха да пресъздадат гласа на мумията Ötzi the Iceman, само че гласните му звуци са доста по-дрезгави от тези на Несямун.

Този път откривателите използваха сходен способ, с цел да пресъздадат гласовия тракт на Несямун - от устните на мумията до ларинкса. Свързвайки високоговорител с компютър, екипът направи един тип неестествен ларинкс, употребявайки компютъра за генериране на тон за гласовия тракт.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР