Ако Македония и Гърция искат в бъдеще да бъдат партньори

...
Ако Македония и Гърция искат в бъдеще да бъдат партньори
Коментари Харесай

Македония: С Гърция отсега трябва да се държим като партньори в ЕС и НАТО


Ако Македония и Гърция желаят в бъдеще да бъдат сътрудници в Европейския съюз и НАТО, би трябвало още от в този момент да се отнасят по този метод. Това съобщи македонският министър на външните работи Никола Димитров в изявление за гръцкия в. „ Катимерини “, представен от македонски медии.

„ Това е откровено изпитание за задълбочаване на взаимното доверие и основаване на по-подходящ климат за съдействие, който ще ни помогне да намерим пътя, който ще ни води към прогрес. Нашите старания идват от нуждата за съдействие както със съседите в районен смисъл, по този начин и в европейски дух, както и от това, че сме наясно с несигурността и непредвидимостта в света през днешния ден “, съобщи той.

Във връзка със скорошното му изказване, че Македония не би трябвало да бъде единствената, която има право на македонско схващане и дали това е индикатор за опцията да се реализира компромис с името, Димитров съобщи, че концепцията за изключителност на Македония в предишното е била извор на делби и безредици в района.

„ Разбираме, че в днешния световно обвързван свят, който е изпълнен с принуждение, никой не може излезе като победител в обстановка, в която съседът е губещ “, уточни още Димитров и добави, че Скопие и Атина би трябвало да демонстрират схващане към другите си позиции по обособените въпроси сред тях.

На въпроса дали трети страни се пробват да повлияят на вътрешната политика на страните от Балканите, министърът съобщи, че провокациите на днешния ден са по-различни и не могат да се възприемат от гледната точка на една страна или организация.
„ В днешния глобализиран свят нито една географска територия не е пощадена от геополитическо въздействие. Балканите не са изключение и те самите съставляват сфера на въздействие “, уточни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР