Ако кучето ви ближе ръцете, краката или лицето дали винаги

...
Ако кучето ви ближе ръцете, краката или лицето дали винаги
Коментари Харесай

Само от любов ли кучето ближе ръцете, краката и лицето на стопанина си?

Ако кучето ви ближе ръцете, краката или лицето дали постоянно демонстрира любовта и предаността си по този метод? Кучето опознава света посредством сетивата си, а езикът му има доста повече функционалности от нашия, човешкия. С близането си кучето оповестява доста неща.

Функции на езика при кучето

Кучето опознава света посредством сетивата си. Обонянието или слухът на кучето постоянно са ненадминати сетива.
За какво кучето употребява езика си, който, наред с ушите и носа, е извънредно значим орган за кучетата?

 олизване

Очевидно, както и при нас, хората, езикът на четириногото се употребява за чувство на усета на ястието, което се употребява, само че освен това. Обръщайки внимание на езика на кучето, стопанинът може да получи доста информация за своя домакински любим: какво е положението му, какви са страстите му.

Когато в композиция с други сигнали, които домашният ни любим изпраща на нас или на друго куче, да вземем за пример прозяване, задъхване, изплезване на език и олизване на носа, това може да значи, че то се нуждае от повече пространство и се усеща малко уплашен.

Може също по този начин да ни изпраща разнообразни сигнали, като ни облизва нас или ближе разнообразни предмети.

 олизване

Защо кучето ми облизва лицето ми? Любов или атавистично държание?

Случвало ли ви се е да се приберете вкъщи и кучето ви от неспокойствие да се опита да скочи до лицето ви и да го оближе?
Разбира се, това нормално значи обвързаност, наслада от завръщането на притежателя и предпочитание да покаже всички тези страсти.
Това държание обаче произлиза от вълците. Според изследванията облизването на лицето на стопанина може да е обвързвано с храната. Младите вълци облизват муцуната на майка си, когато тя се връща от лов, като я предизвикат да им върне храната.

Защо кучето ближе ръцете и краката ни? Ценна информация и усети

Често се среща мнението, че облизването на ръцете и краката на стопанина е израз на послушание и почитание. В глутница кучета индивидите, които са по-ниско в йерархията, облизват муцуните и лапите на тези, които са по-високо в йерархията. Въпреки това теорията, че кучето би трябвало да построи йерархично структурирано стадо с човек, т.е. с представител на тип, друг от неговия, от дълго време е опровергана.

Следователно това не е израз на почитание и послушание към по-високопоставения в стадото субект, тъй като човек с домашно куче не образува стадо, още по-малко подчиненост сред тях. Разбира се, това към момента може да бъде израз на обвързаност, като да вземем за пример олизване на лицето, само че също по този начин е и метод за приемане на информация за нас. Очевидно е, че носът играе съществена роля в това отношение, само че той се свързва с органа на Джейкъбсън, лема-носалния орган, който е ситуиран от двете страни на носната бариера и има излаз в устата, който на собствен ред се намира при горните резци.

За да се достави обонятелна информация до органа на Джейкъбсън, кучето би трябвало да оближе дадена субстанция или повърхнина, в този случай нашите ръце, крайници или лице. Процедурата е съпроводена с обособяване на доста количество слюнка, която придвижва молекулите на миризмата надълбоко в органа. По този метод мирисът, който играе извънредно значима роля в опознаването на света от кучето, навлиза през носа и индиректно през езика и устата на кучето.

 олизване

Благодарение на това кучетата са способни да усещат нашите страсти и комизъм. Това се дължи на хормоните, отделяни от тялото ни, които се създават по време на прилив на благополучие, яд или горест.
Облизването на тялото на човек също е просто усет. Може би миризмата и усетът на храната са останали по ръцете ни или пък ръцете и краката ни са отделяли пот, която кучетата постоянно облизват.

Кучето облизва болните места и раните по тялото. Внимавайте за хигиената

Невероятното подушване на кучето, подпомагано от органа на Якобсон, му дава опция да открива и заболявания. Ето за какво не е изненадващо, че кучетата чудесно усещат кожни лезии или рани по тялото ни, събирайки повече информация за това какво има върху кожата ни. В този случай обаче би трябвало да бъдем изключително деликатни за контакта на нараненото или болното място със слюнката на кучето.
Домашният ни любим може да придвижи разнообразни бактерии и микроорганизми, които могат да окажат неподходящо влияние върху болната област на тялото ни. 

Защо кучето облизва човек? Моля, обърнете ми внимание

Когато ни ближе постоянно, кучето също по този начин притегля вниманието ни. Ако възнаградим това държание с внимание, като го погалим или се обърнем към него - кучето получава това, което е желало. Някои хора не желаят кучето им да ги ближе, макар че би трябвало да се подчертае, че това е изцяло естествено държание на животните. За да ги успокоим, можем да се опитаме да не реагираме или да прекъснем активността, като се отдалечим от кучето и по-късно пренасочим държанието му към взаимна игра. Със сигурност не би трябвало да наказваме кучето с крясъци или физически.

 олизване

Облизва ли кучето ви пода или стената? Кога това би трябвало да е от голяма важност?

Поради гореспоменатите аргументи, като да вземем за пример събиране на информация за околната среда, кучето може също по този начин да облизва предмети, пода или стените. Например на пода може да откри останки от храна, които желае да събере. Когато обаче следим това държание постоянно и дълготрайно време, би трябвало да се заинтересуваме от казуса. То може да се дължи на поведенчески или здравословен проблем на кучето.

Облизването на стените или пода може да е симптом на: неприятно храносмилане, фарингит, киселини, продължителен стрес, тревога от разлъка.

Ето за какво, щом видим повтарящо се сходно държание на кучето, което ни е мъчно да спрем, би трябвало неотложно да посетим ветеринар и да се консултираме с поведенчески експерт.

Лигавене против успокоение. Позволете на кучето си да го направи

Облизването има още една значима функционалност при кучето. То може да служи за контролиране на страстите и за усмиряване. Близането е извънредно значимо държание при кучетата - майките ближат кученцата си като част от хигиената и за стимулиране на отделителната система, а кученцата на собствен ред ближат майките си, преди да одобряват храна.
Не е изненадващо, че това държание може да се асоциира от кучетата с сигурност и успокоение. Поради тази причина е добре да помислите за хранене на кучето си с храна под формата на лигавник, който съставлява силиконова поставка с дребни вдлъбнатини, в които се втрива храната на кучето. Домашният любим яде храната си по-дълго време, облизвайки я от вдлъбнатините на постелката, успокоявайки се по този метод.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР