Ако кризата на границата между Полша и Беларус ескалира, Европейският ...

Ако кризата на границата между Полша и Беларус ескалира, Европейският

Полша: ЕС да наложи нови санкции на Минск при ескалация на мигрантската криза

Ако рецесията на границата сред Полша и Беларус ескалира, Европейският съюз би трябвало да бъде подготвен да наложи спомагателни наказания против режима в Минск, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки в Берлин. След диалози с немския канцлер Ангела Меркел той напомни , че Полша брани Европейски съюз и Германия от мощна мигрантска вълна.

Преди да пристигне в немската столица полският министър председател Матеуш Моравецки остро критикува телефонните диалози на немския канцлер Ангела Меркел с беларуския държавен глава Александър Лукашенко в експеримент да посредничи в рецесията . Но след срещата в Берлин изненадващо смекчи тона. Няма никакво подозрение , че употребяваните от Лукашенко мигранти като жива мощ , както и скупчването на съветски военни по границата с Украйна са насочени против Европейски съюз , съобщи полският министър председател . И прикани за въвеждането на нови наказания против Минск, в това число и търговски.

" Бихме искали опонентът ни да разбере, че няма да се поддадем на политически кожодерство и да стоим безучастни и елементарно да наблюдаваме какво се случва от другата страна на границата. Трябва да планираме по-нататъшни стъпки с вярата , че няма да влезем в серпантина от наказания , само че би трябвало да обмислим комерсиалните наказания " , сподели Моравецки, а Меркел се съгласи:

" Трябва да е ясно, че имаме подготвеност за нови наказания , в случай че не настъпи усмиряване на позицията . Говоря преди всичко за наказания против Лукашенко, в случай че не забележим прогрес . А нито аз, нито Полша виждаме прогрес " .Меркел предизвести , че всевъзможни нападателни дейности против Украйна ще имат последици .

" Трябва от една страна да сме ясни в посланията си към Русия, а от друга - да предлагаме опция за разговор " , смята Меркел.

" Съжалявам, че съветският държавен глава не се съгласи на среща на върха в границите на Нормандската четворка. Това щеше да бъде сигнал, че всички са заинтригувани от лишаване на напрежението. Сега би трябвало да покажем, че европейците сме на едно схващане във връзка с въвеждането на нови наказания както поради украинската рецесия , по този начин и против Беларус " , уточни още немският канцлер.


Източник: fakti.bg