Ако ковид епидемията в страната бъде овладяна чрез прилагане на

...
Ако ковид епидемията в страната бъде овладяна чрез прилагане на
Коментари Харесай

БНБ: Икономиката може да достигне предкризисните си нива в началото на 2022 г.

Ако коронавирус епидемията в страната бъде овладяна посредством използване на меки за стопанската система ограничения, Брутният вътрешен продукт ще доближи нивото си отпреди коронавирус рецесията още през първото тримесечие на идната година. Това се показва в последния стопански обзор, който изготвя Българска народна банка.

Анализаторите чакат още при започване на 2022 година да стартира да се забавя и растежът на инфлацията, основно поради по-слабо повишаване на годишна база на храните и на петролните артикули на интернационалните пазари. Но и показват, че има риск тази прогноза да не се сбъдне - в случай че цените на електрическата енергия, природния газ и други съществени първични материали продължат да порастват.
Двигателите и рисковете
Засега централната банка оставя непроменена прогнозата си за растежа на стопанската система през тази и идната година - 3.9% през тази и 4.7% през 2022 година От там показват, че чакат частното и държавното ползване да поддържат растежа на действителния Брутният вътрешен продукт в края на годината на фона на осъществената през септември актуализация на държавния бюджет. Други фактори, които ще подтикват потреблението при започване на идната година, са подобряването на пазара на труда и дейното предложение на кредитен запас от страна на банките. Нетният експорт също ще способства позитивно за икономическия напредък.

От Българска народна банка показват, че главният риск за стопанската система обаче остава коронавирус и " опцията за въвеждане или удължение на ограничаващи ограничения с по-рестриктивен темперамент в България и в интернационален проект ". Според централната банка различен риск носи политическата неустановеност в страната " и опцията за отсрочване на осъществяването на някои от заложените в прогнозата капиталови планове ".
Реклама Още ползване
Същевременно може да се окаже и че стопанската система пораства с по-високи темпове от предстоящите. Фактор в тази посока са релативно високия размер на насъбрани спестявания в страната, подобряващият се пазар на труда, както и вероятно засилено ползване на семействата.

От Българска народна банка показват, че до август депозитите на семействата и компаниите са траяли да нарастват със относително високи темпове поради ускореното повишаване на приходите от труд и " продължаващото поддържане от семействата на спестявания с защитен претекст, както и към момента лимитираната капиталова интензивност на компаниите ". Тази нерешителност съгласно Българска народна банка ще стартира да се разсейва, което ще докара до закъснение на растежа на на депозитите през последните три месеца на тази година и първите три на 2022 година

" Предвижданото последователно възобновяване на капиталовата интензивност, позитивните вероятности за пазара на жилища и запазващите се ниски равнища на лихвените проценти ще благоприятстват растежа на заема за частния бранш ", се показва в разбора.
А инфлацията?
Прогнозата на Българска народна банка е инфлацията в страната да продължи да пораства до края на тази година. След това обаче растежът на потребителските цени би трябвало да стартира да се забавя поради упования за поевтиняване на храните и петролните артикули на интернационалните пазари по отношение на съответния интервал на 2021 година
Реклама
От централната банка обаче показват, че има риск инфлацията да продължи да се форсира, в случай че цените на електрическата енергия, природния газ и други съществени първични материали също порастват. В допълнение - има възможност компаниите да стартират да усилват заплатите на чиновниците си за да компенсират инфлацията. Това обаче може да се придвижи като нарастване в крайните цени, вследствие на което съгласно Българска народна банка резултатите от настоящото усилване на инфлацията да бъдат по-продължителни във времето.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР