Ако конфликтът между Израел и Хамас ескалира в пълномащабна война

...
Ако конфликтът между Израел и Хамас ескалира в пълномащабна война
Коментари Харесай

Bloomberg прогнозира петрол от $150 и глобална рецесия в случай на война между Израел и Иран

Ако спорът сред Израел и Хамас ескалира в пълномащабна война с Иран, цените на петрола ще скочат до 150 $ за барел и международната стопанска система ще изпадне в криза, предизвестиха анализатори на Bloomberg Economics. Това ще докара до понижаване на световното произвеждане с $1 трилион, а международната инфлация ще скочи до 6,7%. Никой, в това число Иран, не желае ескалация в района, само че „ вероятността от неверни калкулации е висока “, предизвестяват специалисти

Ако борбата сред Израел и Хамас ескалира в пълномащабна война сред Израел и Иран, който поддържа палестинците с пари и оръжия, международната стопанска система ще изпадне в криза. До този извод стигнаха анализатори от Bloomberg Economics, които оцениха следствията от разнообразни сюжети въз основа на данни за минали спорове в района.

Експертите на Bloomberg обрисуваха три вероятни сюжета. В първия случай спорът ще остане в рамките на линията Газа и Израел. Във втория ще се популяризира в прилежащи страни като Ливан и Сирия, където се намират въоръжени групи, подкрепяни от Иран. Така че спорът ще се трансформира в прокси война сред Израел и Иран. Третият сюжет включва ескалация на спора в директен боен конфликт сред двете страни.

Ако събитията се развият по първия сюжет, резултатът върху международната стопанска система ще бъде най-малък. Съединените щати може да засилят натиска върху Иран, което ще докара до понижаване на предлагането на ирански нефт на пазара. ОАЕ и Саудитска Арабия обаче ще съумеят елементарно да компенсират това и цените на петрола ще се повишат единствено с 3-4 $ за барел, предвиждат анализатори.

При втория сюжет ливанското придвижване Хизбула и други въоръжени групи, подкрепяни от Иран, могат да се включат в спора. „ Иран и Хизбула следят обстановката и я правят оценка. Ако Хизбула се причисли към акцията, това може да се случи след началото на сухопътната интервенция в Газа “, сподели някогашният заместник-началник на щаба на израелските въоръжени сили Яир Голан в изявление за Bloomberg.

Напрежението може да нарасне и в целия район, в това число Египет, Ливан и Тунис, които са в положение на икономическа и политическа застоялост. Отговорът на Израел на офанзивата на Хамас може да провокира митинги и е допустимо повтаряне на Арабската пролет, предизвестяват специалистите на Bloomberg Economics.

Всичко това ще докара до нарастване на цените на петрола с 10%, до към $94 за барел, а растежът на международния Брутният вътрешен продукт ще се забави с 0,3 процентни пункта, до 2,4%. Освен пандемията от ковид и рецесията от 2009 година, това ще бъде най-лошият световен стопански напредък от 30 години, споделят анализатори. Високите цени на петрола също ще прибавят към 0,2 процентни пункта към световната инфлация, поддържайки я към 6%, чакат те.

Третият сюжет е минимум предстоящият, само че най-опасен. „ Никой в ​​региона, даже Иран, не желае спорът сред Хамас и Израел да ескалира в пълномащабна война, само че опцията за неверни калкулации е доста висока “, Хасан Алхасан, откривател в Международния институт за Strategic Studies, сподели Bloomberg.

В случай на пълноценна борба сред Израел и Иран, последният най-вероятно ще „ се опита да употребява цялата мрежа от свои проксита и сътрудници в Сирия, Ирак, Йемен и Бахрейн “, уточни Алхасан. Не е изключено присъединяване на суперсили: Съединени американски щати са непосредствен съдружник на Израел, а Китай и Русия задълбочават връзките с Иран, написа Bloomberg.

Ако Израел и Иран стартират да се изстрелват с ракети един против различен, цените на петрола може да се повишат тъкмо както стана след нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 година Днес сходен скок може да увеличи цените до 150 $ за барел, предвиждат анализатори. Ситуацията няма да бъде подкрепена от спомагателен експорт от Саудитска Арабия и ОАЕ, в случай че Иран реши да затвори Ормузкия проток, през който минава една пета от петролните доставки в света на ден, означават те.

Петролен потрес от подобен мащаб би подкопал световните старания за ограничение на цените, причинявайки инфлацията да скочи до 6,7% през 2024 година Растежът на световния Брутният вътрешен продукт ще спадне с един процентен пункт до 1,7%, което би било най-лошото показване от 1982 година, като се изключат пандемията и финансовата рецесия. Световното произвеждане ще намалее с $1 трилион, а международната стопанска система ще изпадне в криза, предвиждат специалисти на Bloomberg.

Междувременно по какъв начин върви сюжета и всичко, което се случи в Близкия изток, светлината към момента е вярна преди бензина, високата инфлация и муден напредък. Още по-голямо е разнообразието в самия мащаб: това е корозивен спор в по-широк смисъл, разследване от него се трансформира в смисъл в световен смисъл.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР