Ако конфилктът се разрасне, ще се стигне до война между

...
Ако конфилктът се разрасне, ще се стигне до война между
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Ако конфилктът се разрасне, ще се стигне до война между Иран и Израел

Ако конфилктът се разрасне, ще се стигне до война сред Иран и Израел, а и двете страни имат нуклеарен капацитет. Тогава и Америка ще би трябвало да се намеси да отбрани Израел. Не се знае дали Русия ще поддържа Иран и в този смисъл такава война не е в тяхна изгода.Това разяснява пред NOVA NEWS доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, СУ.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 537
" Тук заплахата е нуклеарната рецесия. Ядреното оръжие е решителен фактор ", акцентира той.

По думите му, светът е двуполюсен: от една страна Русия и Китай, а от друга Съединени американски щати и Европа. " Регионът на Близкия Изток в един миг ще би трябвало да бъде поделен ", счита доцент Иванов.

Той счита, че доста страни наблюдават деликатно какво се случва сега, като например Саудитска Арабия, която се пробва да балансира в позицията си. В този ред на мисли, доцент Иванов означи, че нещата в Украйна вървят 50/50.

Експерът изясни и позицията на Съединени американски щати и повода, заради която позицията им се е завъртяла на 180 градуса. По думите му, във Вашингтон са се надявали Бенямин Нетаняху да падне и да се образува ново държавно управление и " по този начин да се стигне до мир в района ".  " Но това не се случи, тъй като целият еврейски народ се сплоти зад Бенямин Нетаняху и неговото решение да търси взъмездие от терористите ", уточни доцент Иванов. 

Той комрнтира и ударената от ракета болница в Газа, като напомни и двете изказвания. " От палестинска страна има доста очевидци, които споделят, че траекторията на ракетата е дощшла от Израел. Израел демонстрира сателитени фотоси и данни за това, че траекторията идва от Ислямски джихад. Можем единствено да препдолагаме какво тъкмо се е случило. Това работи в интерес на офанзивата на Израел. Той няма потребност от повече аргументи, с цел да стартира тази контраатака ", уточни доцент Искрен Иванов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР