Ако жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът

...
Ако жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът
Коментари Харесай

Консумацията на червено месо е свързана с риск от рак на дебелото черво при жените

Ако дамата заобикаля да употребява алено месо, за нея рискът от рак на дебелото черво е доста по-малък, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени проучили дали говеждото е обвързвано с риск от рак на дебелото черво спрямо пилешкото, рибата и вегетарианската диета. Предишни проучвания наведоха на мисълта, че огромната консумация на алено и модифицирано месо усилва риска от рак на дебелото черво, само че учени обявиха, че разполагат с лимитирана информация къде тъкмо в червата се появява раковото образувание. Сега било открито, че постоянната консумация на алено месо усилва риска от рак на низходящото ободно черво и сигмовидното черво. Ракови формирания били открити в низходящия дял на дебелото черво.

"Влиянието на разнообразни типове алено месо и хранене върху местонахождението на раковото образувание е измежду най-големите провокации в проучването на хранителни режими и рака на дебелото черво - съобщи доктор Диего Рада Фернандес де Хауреги от университета в Лийдс, Англия, и университета на Страната на баските в Испания. - Изследването ни е измежду първите, които хвърлят светлина върху тази връзка ".

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан тип рак измежду дамите, след рака на гърдата и белодробния рак.

В актуалното проучване са употребявани данни за 32 147 дами от Англия, Уелс и Шотландия. Те били подбрани за проучването сред 1995 година и 1998 година, като здравословното им положение било следено приблизително 17 години. В началото на проучването междинната им възраст била 52 години. Били регистрирани 462 случая на рак на дебелото черво.

65 на 100 от участничките консумирали алено месо, 3 на 100 - пилешко, 13 на 100 - риба, а 19 на 100 били подложени на вегетарианска диета. Онези, които консумирали пилешко, риба или следвали вегетариански режим, били по-млади, имали по-малък показател на телесна маса и били по-активни физически спрямо консумиралите алено месо. За вегетарианките намаляването на риска било най-голямо спрямо консуматорките на алено месо. Учените отбелязават, че прибавянето на мляко и пълнозърнести храни в диетата може да способства за понижаване на риска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР