Ако изучавате математиката достатъчно дълго, знаете че Питагор е важна

...
Ако изучавате математиката достатъчно дълго, знаете че Питагор е важна
Коментари Харесай

Питагоровата теорема е открита на глинена плочка, 1000 години по-стара от Питагор

Ако изучавате математиката задоволително дълго, знаете че Питагор е значима историческа фигура в развиването на математиката. Но може би той не е разгадал уравнението, което най-вече се свързва с него (a2 + b2 = c2).

Всъщност съществува древновавилонска плочка (със закачливото име IM 67118), която употребява Питагоровата теорема, с цел да реши въпроса за дължината на диагонала в правоъгълник. Плочката, евентуално употребена за образование, датира от 1770 година пр.н.е. - епохи преди Питагор да се роди към 570 година пр.н.е.

It predates Pythagoras by over 1,000 years.
— IFLScience (@IFLScience)
На друга плочка от към 1800-1600 година пр.н.е. е изобразен квадрат с обозначени триъгълници вътре. Преводът на означенията от основа 60 - системата за преброяване, употребена от античните вавилонци - демонстрира, че тези антични математици са били наясно с Питагоровата теорема (разбира се, не се е наричала така), както и с други напреднали математически концепции.

" Заключението е неизбежно. Вавилонците са знаели връзката сред дължината на диагонала на квадрат и неговата страна: d=квадратен корен от 2 " , написа математикът Брус Ратнър в публикация по тематиката.

" Това евентуално е първото число, за което се знае, че е ирационално. Това обаче на собствен ред значи, че те са били осведомени с Питагоровата теорема - или най-малкото с нейния специфичен случай за диагонала на квадрат (d2 = a2 + a2 = 2a2) - повече от хиляда години преди великия влъхва, на който е наречена. "

Тогава за какво това се приписва на Питагор? Не е оживял нито един автентичен текст от Питагор. Това, което знаем за него, е предадено от други, по-специално от питагорейците - членове на школата, която той основава в днешна Южна Италия. Школата, наречена " Полукръгът на Питагор ", е била потайна, само че знанията, научени или открити там, са били излъчени и постоянно приписвани на самия Питагор.

Pythagorean theorem
— Idan Tal (@MagicPi2)
" Една от аргументите за рядкостта на истинските източници на Питагор е, че питагорейското познание се е предавало от потомство на потомство от уста на уста, защото писмените материали са били нищожни " , продължава Ратнер. " Освен това, от почитание към своя лидер, доста от откритията, направени от питагорейците, са били приписвани на самия Питагор; това изяснява термина " Питагорова теорема ". "

Въпреки че Питагор не е измислил теорията, неговата школа сигурно я разпространява и тя се свързва с него най-малко през идващите няколко хиляди години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР