Ако изчезнат пчелите от Земята, на човек му остава да

...
Ако изчезнат пчелите от Земята, на човек му остава да
Коментари Харесай

Какво мори и убива пчелите?

„ Ако изчезнат пчелите от Земята, на човек му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкоз повече растения, толкоз повече животни и толкоз повече хора “. Това е един от най-популярните цитати на гения Алберт Айнщайн. Независимо от това, от време на време мъчно си даваме сметка какво съставляват тези инсекти и какъв брой скъп е техният труд.

Те опрашват растенията, а нектарът им се събира и обработва, с цел да се трансформира във апетитен и потребен мед. Как става това на процедура, може да бъде забелязано в единствения по рода си Музей на пчелата в София, ситуиран в дребна къщурка от естествени материали наоколо до метростанция „ Г. М. Димитров “. В него има и особено построен транспарантен кошер, в който всички любопитни посетители могат да видят по какъв начин протича животът на пчелните фамилии.

„ Пчелите имат значима роля за биоразнообразието. Над 99% от всичко, което консумираме – плодове и зеленчуци, стига до нас с помощта на опрашването на пчелите. Затова и направихме този информативен център, с цел да повдигнем още веднъж въпроса за значимостта на опазването им “, споделя координаторът на музея Петър Вълчовски.

Той изясни, че за оцеляването си пчелите са изправени пред два съществени казуса – пестицидите и заболяванията.

„ Трябва да има по-добра съгласуваност сред земеделските стопани и пчеларите. Трябва постоянно да се предизвестява, когато ще се пръска с пестициди, с цел да може пчеларите да си затворят кошерите, тъй че да се минимизира загубата на пчели в този ден. В България това не се прави и по тази причина се стига до тези трагични резултати “, счита пчеларят.

Той поучава всички, които желаят да се захванат с пчеларство, авансово да почетат много литература по тематиката или да се запишат на някой от предлаганите курсове. „ Това е нещо доста отговорно. Действително има значително хора, които стартират, само че още на първата година схващат, че работата е доста трудоемка. Получават огромни загуби, разочароват се и се отхвърлят “, твърди Вълчовски.

Според него пчеларите би трябвало наложително да вършат и проучвания на кошерите си за разнообразни заболявания. Макар че те костват солидни финансови средства, посредством тези превантивни ограничения могат да се насочат към решения, нужни за минимизиране на загубите.

Зимуването на пчелите също е значим въпрос. „ Пчелите сами покачват температурата в кошера. Не е нужно ние да ги отопляваме. Те могат да развият температура към 36 градуса. Един здрав кошер, в който има задоволително храна, може да оцелее и при минус 50 градуса на открито “, изясни Петър Вълчовски.

Отглеждането на пчели в градска среда също е допустимо, а доста европейски градове развиват тази процедура. Съществуването на пчелите в града е и добър знак, тъй като демонстрира, че въздухът въпреки всичко не е толкоз замърсен

За всички, които си купуват мед, специалистът има и някои препоръки. „ Всеки човек може да изисква от пчеларя информация за това дали един мед е минал през лаборатория. Ако желае обаче да реши на око дали един мед е добър, най-хубавият индикатор е процесът на кристализация (захаросване). Ако медът е кристализирал, явно е добър, защото при прибавяне на захарен сироп или глюкоза този развой не може да се извърши. Много хора търсят течен мед, само че твърдият мед е доказателство, че той е прекрасен “, акцентира пчеларят. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР