Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше

...
Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл Болкан“ отчита паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ако изборите бяха при започване на март, резултатът евентуално щеше да е следният: обединенията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и ГЕРБ-СДС щяха да имат съвсем идентична поддръжка с 27,2% и 26,6%.

Движение за права и свободи и " Възраждане " са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, надлежно с 13,4 % и 12,3 %. Със 7,3 на 100 поддръжка Българска социалистическа партия е на петото място.

В борба за опция за прескачане на бариерата са " пакетирани " " Български напредък " с 3,7%, " ИТН " – с 3,4% и " Левицата " – с 3,2%.

Това сочат данните от проучване на “Галъп интернешънъл Болкан “ за БНР, показващо настройките на старта на акцията.

Кампанията обаче занапред се демонстрира и на числата към този миг следва, както постоянно, да се гледа като на моментна фотография на декларативните настройки, а не като на прогноза. При близки стойности, съмнения в интензивността, политическа рецесия и прочие, вероятни са динамични развития, в това число в последния миг, регистрират социолозите.

Според Първан Симеонов от " Галъп " " интригата " за първото място ще се реши в последния стадий на предизборната акция. " Да не кажа в последния ден на акцията, както постоянно се случва напоследъ к. Защото нормално когато има подобен неразбираем край, излизат гласоподаватели и наклоняват везната в едната или другата посока. Да забележим накъде ще я наклонят в този момент ", добави той пред БНР.

40,6 % от интервюираните са дали отговор, че ще гласоподават сигурно, което допуска интензивност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предходните избори декларативните равнища на интензивност към този стадий бяха сходни. Но и тук акцията ще бъде решаваща и занапред ще се разбере процентът на база формалните изборни описи.

4,4% са тези от заявяващите, че ще гласоподават, които биха предпочели „ Не поддържам никого “, в случай че изборите бяха през днешния ден.

Изследването на " Галъп " е извършено сред 24 февруари и 3 март 2023 година измежду 1008 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
 Gallup BNR BNR
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР