Ако изберете правилния час от деня за зареждане с гориво,

...
Ако изберете правилния час от деня за зареждане с гориво,
Коментари Харесай

Хората в европейска държава спестяват от гориво, като зареждат в правилните часове

Ако изберете верния час от деня за зареждане с гориво, може да спестите до 6 евро на контейнер. Поне в Германия е по този начин, защото разликата в цените на бензиностанциите заран и вечер е осезателна. Това споделят от ADAC, представени от " Дойче Веле ".

Който зарежда гориво заран, заплаща повече. Това демонстрира нова оценка на Германския авто клуб ADAC за съмненията в цените на бензиностанциите в границите на един ден. Анализирани са били данните за юли от 14 хиляди бензиностанции в Германия. Те демонстрират, че разликата сред най-високата и най-ниската цена е била 12 евроцента за литър гориво.

Особено висок капацитет за икономии регистрират от клуба за притежателите на бензинови коли. При деликатно избиране на точния миг за зареждане те могат да спестят до 6 евро от един контейнер от 50 литра.

Различна спестовност при другите типове горива

Който зарежда вечер, вместо заран колата си с бензин супер А10 (с 10 % наличие на биоетанол) пести по 12 цента на литър, са открили от ADAC. През месец май капацитетът за осъществяване на спестовност е бил 10 цента за литър. При дизеловото гориво обаче той даже е намалял - от 16 цента през май на 12 цента за литър през юли.

Тези 12 евроцента за бензин E10 и за дизела са относително огромна разлика. От 2015 година ADAC съпоставя цените един път в годината - нормално през май - и до момента в никакъв случай не е установявал по-голяма разлика в цената заран и вечер на бензиноколонката. При дизела единствено един път разликата е била по-голяма - 17 евроцента през май тази година.

Цената се мени по няколко пъти дневно

На бензиностанциите цената стартира да пораства някъде към 5 часа сутринта, с цел да доближи своя пик към два часа по-късно. През юли цените на супер А10 и на дизеловото гориво сутринта към 7 часа са били с към 8 цента по-високи от среднодневните. Други пикове на цената настъпват към 10, 13, 16, 18, 20 и след 23 часа. От ранния следобяд нататък цената по принцип към този момент е по-ниска от междинната за деня – с най-малко два цента за литър.

Най-евтино е вечер

Най-изгодно е зареждането с гориво на бензиностанциите в Германия сред 20 и 22 часа, както и сред 18 и 19 часа. Който посещава бензиностанцията малко преди 19 часа или сред 21 и малко преди 22 часа зарежда гориво на цена с до 4 цента по-ниска от среднодневната. През нощта пък цената поти не се трансформира.

Включително поради вълненията към държавната отстъпка за горивата, въведена за три месеца, тази година от ADAC са повторили проучването си от май и през месец юли още веднъж са анализирали придвижването на цените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР