Ако искате да впечатлите централен банкер, споменете дълги и променливи

...
Ако искате да впечатлите централен банкер, споменете дълги и променливи
Коментари Харесай

Лихвените проценти се покачват с безпрецедентни темпове. Кога ще имат ефект?

Ако желаете да впечатлите централен банкер, споменете " дълги и променливи лагове " в диалог и изпуснете тежка въздишка. Фразата, чийто създател е икономистът и притежател на Нобелова премия Милтън Фридман, е комплицираното, само че малко наименование на закъсняващите и несигурни резултати от паричната политика.

Повишаването на лихвените проценти, каквото множеството централни банки правят в този момент, би трябвало да докара до по-бавен напредък и по-ниска инфлация. Докато се усети цялостното им влияние обаче, може да мине време. Оттук е и концепцията на Фридман за огромното закъснение. Променливостта от своя страна се отнася до неналичието на предвидим период сред покачването и неговия резултат.

Лаговете сега съставляват съществено предизвикателство. Затяганията на паричните условия през последните няколко десетилетия се правиха последователно, което спомагаше да се смекчи несигурността. Този път централните банки внезапно подвигат лихвите. Федералният запас е напът да ги увеличи от най-малко 0% до 4% до края на тази година, най-стръмното повишаване от четири десетилетия. Икономисти, измежду които и Бен Бернанке, някогашният ръководител на Федералния запас и финален Нобелов лауреат, пресмятат, че лаговете сред паричната политика и резултатите ѝ върху инфлацията могат да са с дълготрайност до две години.
Реклама Време ли е за закъснение
В резултат на това Съединени американски щати могат към момента да всмукват големите покачвания на лихвите от последните няколко месеца даже през по-голямата част на 2024 година, когато икономическата картина ще наподобява друго. Това е една от аргументите някои икономисти да приканват централните банки за закъснение или прекъсване на покачванията. Те желаят определящите политиката да изследват досегашното влияние, с цел да избегнат причиняването на ненужни неприятности в бъдещето.

И въпреки всичко съществуването на закъсняващ резултат не може да бъде мотив за безучастие. Лаговете са познато незнайно. Точната им дълготрайност може да е неопределена, само че фактът, че ще има закъснение, е добре съзнателен. Всеки добър модел съдържа догатки за това. Служителите на Фед чакат да преминат от повишение към понижаване на лихвените проценти през 2024 и 2025 година Но също по този начин плануват, че инфлацията ще продължи да спада през тези две години - индикация за това по какъв начин лаговете са приспособени в техните прогнози.

Нещо повече, по-голямата бистрота на централната банка може да оказва напън върху лаговете. Лихвите по ипотеките в Съединени американски щати се бяха повишили с цялостен процентен пункт още преди Фед да вдигне тези за краткосрочно кредитиране. Това не се е случвало в предходни цикли и съставлява най-бързото заплитане на упованията в цените от най-малко четири десетилетия. В резултат на това жилищният пазар имаше най-малко половин година да отговори на по-високите лихви по ипотечните заеми. Разбира се, продажбите на жилища, цените и новото строителство започнаха да спадат. В прочут смисъл Фед догонва пазара - покачванията на лихвените проценти ненапълно са официално удостоверение на упования, които към този момент въздействат на интензивността.
Опасности в двете направления
Нищо от това не минимизира рисковете от лагове. Фридман има вяра, че те съвсем обричат антицикличните интервенции. Той преглежда сходни опити като " разстройства с изключително огромен капацитет да вредят ". Централните банкери са по-спокойни. Но упоритата инфлация в действителност акцентира вижданията на Фридман за провокациите да се организира вярната политика, без значение дали става въпрос за стягане или разпределяне. Днешните проблеми частично произтичат от нападателните тласъци през 2020 и 2021 година
Реклама
С други думи, бедата може да се прояви и в двете направления. Привържениците на ниските лихви се тормозят, че прекалено стягане би довело до тежка криза. Ястребите пък - че прибързано прекъсване ще докара до продължителна, нездравословна инфлация. И двете страни се притесняват, че Федералният запас още веднъж ще допусне неточност с времевата си рамка, единствено че в диаметрално противоположни направления.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Американски щати раздават помощи поради инфлацията, само че рискуват да я засилят 17 октомври 2022, 08:39 Светът навлиза в нова епоха: страната избавя всички! 14 октомври 2022, 06:13 Инфлацията в Съединени американски щати остава висока, макар че Фед повишава лихвите 13 октомври 2022, 17:50 Голямото парично стягане: лесната част свърши 3 октомври 2022, 07:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР