Ако искате да успеете в света на бизнеса през 21-ви

...
Ако искате да успеете в света на бизнеса през 21-ви
Коментари Харесай

Време е да започнете да мислите критично

Ако желаете да съумеете в света на бизнеса през 21-ви век, би трябвало да започнете да мислите сериозно.

Роджър Мартин от учебното заведение по мениджмънт “Роджър ” към университета в Торонто открива това преди едно десетилетие. Като декан той работи за трансформирането на образователната стратегия в бизнес образованието и за слагането на по-голям акцент върху уменията за сериозно мислене. Това, което Мартин и доста други търсят, е да намерят метод в ученето и разрешаването на проблемите от мултикултурна платформа, която заимства от академичността, бизнеса, изкуствата и историята.

Критичното мислене постоянно е било скъп признак на водача. Но през годините, изключително откакто бизнес учебните заведения акцентираха на количествените умения, сериозното мислене остъпи и някак си отпадна от сцената. Сега, когато равнището на трудност се покачва, потребността от сериозно мислене още веднъж изплува на повърхността.

Ето по какъв начин днешните водачи могат да развият или разсънят отначало това умеене:

Съмнявайте се, постоянно се съмнявайте

Критичните мислители са любознателни и търсят отговора на въпросите “какво ” и “защо ” във всяка обстановка. Усетихме тази потребност, когато финансовите ни пазари се сринаха през 2008 година Кризата изважда най-хубавите ви умения за сериозно мислене, тъй като ви принуждава да си зададете въпросите по какъв начин и за какво сте стигнали до неприятностите.

Приложете разнообразни вероятности

Възползвайте се от преимуществата на днешния разнороден мениджърски пейзаж. Индийският инженер може и да не види казуса по метода, по който ще го направи инженер, роден и израсъл в Айова. Двамата могат да разполагат с едни и същи принадлежности за разрешаването на казуса, само че другият и житейски опит може да им помогне да видят неща, които другите са пропуснали.

Вижте евентуалните благоприятни условия

Да поставяте догатките си на подозрение и да търсите разнообразни вероятности са дедуктивни умения. Критичните мислители би трябвало да имат и изобретателно мислене, с цел да могат да видят благоприятни условия там, където другите виждат единствено проблеми. Например, един шеф може да одобри прекъсването на производството като проблем, до момента в който сериозният мислите може да го погледна като опция да поправи целия индустриален развой, с цел да се получи нещо ново.

Има и спомагателен аспект на сериозното мислене, който е значим: Умението да се ръководи двусмислеността. Скоростта на бизнеса, примесена с световните сили и комплицираните системи за доставка, диктуват и вършат по този начин, че вие в никакъв случай повече няма да знаете всички променливи във всяка обстановка. Днешните водачи би трябвало да свикнат и да се усещат удобно с обстоятелството, че ще работят в среда, в която смяната е непрекъсната и бързите решения са нужда.

В свят на растяща неустановеност, едно е ясно: ще се нуждаем от сериозни мислители, които могат да преценят обстановката, да оценят капацитета и да изберат най-хубавата опция като вземат бързи решения.

Джон Балдони, съветник по водачество, коуч и преподавател, OpenForum

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР