Ако искате да разберете как точно китайските потребители променят света,

...
Ако искате да разберете как точно китайските потребители променят света,
Коментари Харесай

За да разберете китайския растеж, обърнете внимание на китайските туристи

Ако желаете да разберете по какъв начин тъкмо китайските консуматори трансформират света, вижте какъв брой от тях напущат Китай за туризъм.

Китайският туризъм в чужбина регистрира плевел напредък през последното десетилетие и следва да пораства още: единствено 5% от китайците имат чуждестранен паспорт по отношение на 40% от американците. Има доста за наваксване, което подсказва, че този взрив ще се задържи.

Макар огромна част от публичния спор в Съединени американски щати да е концентриран върху неща от рода на цените на стоманата или евтините артикули, същинската преобладаваща тематика в китайската стопанска система са потребителските разноски и услугите. Първоначално това беше вътрешен феномен, в този момент обаче се случва все по-често оттатък Китай.

Ако се притеснявате, че китайските стопански данни са подправени, ето някой числа, които могат да ви успокоят или пък да ви изненадат мощно. Според Световната организация за туризъм на Организация на обединените нации, китайските разноски за туризъм в чужбина са нарастнали до 261 милиарда $ през 2016 година (21 % от международния пазар), напредък от 12 % по отношение на 2015 година и 11 пъти повече спрямо десетилетие по-рано. Броят на китайците, пътували в чужбина, се е повишил с 6 % до 135 милиона през 2016 година. Данни като тези укрепват водещата позиция на Китай в бранша на задграничния туризъм от 2012 година.

Как се случи всичко това? Като доста от измененията и тази може да се наблюдава до 80-те години, когато Дън Сяопин отвори стопанската система. Тенденцията обаче набра инерция с приемането на програмата за утвърдени дестинации Approved Destination Status (ADS) през 1995 година, която позволи проведени екскурзии в дребен, само че възходящ, утвърден брой страни. Секторът има три ясно различими етапи.

Първата фаза е от средата на 80-те до началото на 90-те. Тогава са позволени пътувания в чужбина до няколко азиатски, съседки на Китай, страни единствено за фамилни визити. Разрешени са също командировки от държавния или частния бранш, както и културен продан, включващ пътувания на учени и участия в семинари.

Следващата фаза е от средата на 90-те до 2010 година. При нея, като се взима поради програмата за утвърдените дестинации, някои лицензирани туристически организации провеждат туристически групи, които сами си заплащат, като нормално са включени няколко дестинации.Тези екскурзии постоянно съставляват разглеждане небрежно на забележителностите в известни градове, щракане на фотоси и пазаруване на дарове за фамилията и другари. Туристите към момента не влизат прекомерно постоянно в контакт с локалната реалност поради ниските приходи, строгите туристически разпореждания, прекомерно бързото циркулиране, езиковата преграда и неналичието на опит в пътуванията в чужбина.

Последната фаза е от 2010 година до момента. Характеризира се с нараснали приходи, все по-голям опит в пътуванията, облекчени визови разпореждания и засилен маркетинг на страните - туристически дестинации. Всичко това доста улеснява неща. А към този момент има и самоорганизирани самостоятелни екскурзии и визити на не толкоз известни дестинации с по-задълбочени прекарвания и експериментиране на различен метод на живот.

Следите на китайските туристи към този момент могат да бъдат открити в Югоизточна Азия, Африка, Северна и Южна Америка и даже в полярните региони. Самоорганизираните туристи са най-вече така наречен милениълс (родените при започване на 80-те доникъде на 90-те години), чийто ползи се простират от просто разглеждане на забележителности и извършване на покупки до научаване на повече неща за историята и културата.

Президентът на Китай Си Цзинпин от ден на ден предизвиква туристическите пътувания в чужбина за да се упражнява въздействие на интернационалната сцена. Знае се също по този начин, че китайските управляващи поправят туристическия поток към избрани дестинации въз основата на температурата в политическите връзки. Същевременно повишението на приходите на китайците значи, че те харчат повече при пътуванията си.

Бурният напредък на интернет, обществените медии, мобилните приложения и мобилните заплащания дават повече улеснения за туристите. Това не е неповторимо събитие за Китай, само че акцентира неповторимата позиция на китайската туристическа промишленост.

Какви са евентуалните последствия за вложенията? Този подем таман стартира, а най-хубавото следва. Инвеститорите би трябвало да се насочат към дестинации, браншове и компании, които притеглят китайски туристи. Мултинационални хотелски вериги като Marriott, туристически компании като Ctrip, самолетни компании и задгранични вериги за първокласни артикули би трябвало да имат изгода от тази наклонност.

Китайският туризъм в чужбина е предвестител за китайските вложения и ползване в чужбина. Той ще помогне да се сътвори забележителен брой работни места в избрани страни. Според основния изпълнителен шеф на Ctrip към 15 милиона китайски туристи, насочили се към чужбина, избират тази компания всяка година. Техните екскурзии основават 100 милиона работни места по света. Това ще се усети най-вече в дребни страни като Камбоджа.

Въпреки скептицизма на вложителите към формалните китайски стопански данни възходящото благосъстояние на популацията се вижда посредством бурния напредък на туристическите пътувания в чужбина. Може ли нещо да се обърка? Разбира се. Разходите на китайците в чужбина обаче опровергават, най-малко отчасти, тезата, че китайският напредък е къща от карти, учредена на задължения.

Не изпускайте от взор броя на задграничните паспорти и гледайте по какъв начин той се усилва.

Трейси Чен, Блумбърг

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР