Ако искате да получите Акт 16 за два часа, обърнете

...
Ако искате да получите Акт 16 за два часа, обърнете
Коментари Харесай

Панделиева: Радев открива синагога след като кметът на Видин осигури светкавично Акт 16

Ако желаете да получите Акт 16 за два часа, обърнете се към кмета на Видин. Този съвет дава журналистът и държавник Лияна Панделиева. Повод за нейната остра реакция, оповестена в обществената мрежа, е обстановката с фамозната синагога в крайдунавския град, на чието разкриване през днешния ден ще участва и президентът Румен Радев.

„ Можете ли да получите Акт 16 на огромен строителен обект за два часа след назначение на Държавна приемателна комисия, която в десетдневен период би трябвало да ревизира осъществяването на обекта? Можете, можетеееее! Ако сте кмет на град Видин, оповестили сте пред всички медии, че откривате обект на 4 септември, а на 1 септември той все е още с Акт 15, няма проблем на същия ден следобяд да е към този момент с Акт 16 “, написа „ красивото лице на българската народна власт “.

Тя напомня, че неуместният ремонт досега коства на видинчани към 12 милиона лв. в заеми.

На откриването през днешния ден ще бъде показана Президентската институция, само че няма да отиде никой от формалната еврейска организация. Причината, че от „ Шалом “ са „ наясно какви безобразия са осъществени “.

Как се случва всичко?

„ През 2018 година кметът на града Огнян Ценков взаимно с проектант Любомир Станиславов и представители на организацията Шалом реализират единодушие за бъдещето на синагогата. Проектът е препоръчан за разискване пред общинския съвет и видинчани и след правенето на цялостна планова документи, общината кандидатства за финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък “, Приоритетна ос 6 за районен туризъм.

По гледище на организация Шалом, за осъществяване се приема точно планът на арх. Станиславов.

Въз основа на оферти от архитекта план е направена детайлна проект сметка и е утвърдена сумата от 9,2 млн. лева, като от тях 80% са безплатно финансиране и другото е самоучастие. За задачата община Видин обезпечава кредитна линия за период от 10 години с годишна рента от 1%.

В същото време еврейската общественост трансферира собствеността върху синагогата и прилежащата и́ земя с документ за подаяние към община Видин. Дарението е направено под изискване от три точки и даже нарушаването на единствено една от тях е съображение дарението да бъде развалено. Една от тези точки гласи, че обектът се дава на община Видин за ремонт и стопанисване единствено и само в случай че бъде изпълнен плана на арх. Станиславов и по метода по който е утвърден за европейско финансиране.

След нови общински избори за кмет е определен сегашният Цветан Ценков. Кога и по какъв начин са изменени плановете никой не може да каже сигурно, тъй като кметът не смята за нужно да уведоми нито общината, нито Шалом “, разкрива Лияна Панделиева.

Как е изменен плана:

- Издигната е солидна бетонена ограда към синагогата с желязна над нея, а по план тя е единствено декоративна, с цел да се вижда цялата хубост на зданието;

- Изграден е дървен, а не железен покрив и в постройката не е издигната носещата железна конструкция;

- Не е конфигуриран специфичният вътрешен пласт от покрива с покритие за концертни зали, който подсигурява качествената звучност, какъвто е вложен и в Нотр Дам;

- Заложените по план стъклописи са към този момент единствено цветни плоскости зад стъклата;

- 10-те кв.м. посетителски център в двора е трансфорат на голямо независимо здание, което евентуално ще стане и заведение.

Панделиева показва, че до този миг от община Видин не е показан доклад за нито една стотинка по осъществяване на ремонтните действия, нито отговор на нито един от поставените въпроси за метода на осъществяване на ремонта.

„ Ако не стане фантастична магия и Управляващият орган от Министерство на регионалното развитие не одобри, че осъществената работа по напълно нов план съответствува с този на Станиславов, тези 12 милиона остават дълг на града. Видинчани още веднъж нямат думата. А в случай че бързате с Акт 16 за някое здание, обърнете се към видинския кмет - той знае по какъв начин стават тези работи от през днешния ден за през днешния ден “, отбелязва Лияна Панделиева. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР