Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" тайно е получила увеличена квота за регулирания пазар

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Тихомълком и без никакви разисквания или обществени планове някогашният енергиен министър Теменужка Петкова е издала заповед за спомагателна квота за работа на контролирания пазар на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Това е станало при започване на май, безусловно няколко дни преди Петкова да отстъпи поста си на служебния министър Андрей Живков, излиза наяве от отговори на Министерството на енергетиката до " Капитал ".

Както и при предходните заповеди на отрасловия министър, планове и икономическа или финансова аргументация за увеличението на квотата липсват. Включването на централата в контролирания пазар обаче значи едно - удължение мъката на държавния Топлоелектрическа централа за сметка на битовите консуматори, в чийто сметки влиза скъпия ток от централата, който поради високата си цена не може да бъде пласиран на борсата.
По-конкретно
Заповедта на някогашния министър на енергетиката от 25 юни 2020 година дефинира годишна квота за произвеждане на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за контролирания пазар в размер на 2.6 млн. MWh за интервала 1 юли 2020 година - 30 юни 2021 година Това е планирано количество електрическа енергия, включено в ценовото решение на КЕВР за сегашния регулаторен интервал.

Количеството обаче се оказало изчерпано към май, което наложило нарастване на квотата. Затова и заповедта на министъра на енергетиката от 5 май 2021 година е за смяна на миналогодишната заповед, като количеството електрическа енергия 2.6 млн. MWh е увеличено с до 300 хиляди MWh.
Затъване Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " регистрира, а първите три месеца на 2021 година не дават мотив за оптимизъм. Публикуваният доклад за първото тримесечие демонстрират, че централата усилва фрапантно недостига си. За този интервал тя е на загуба от 81.3 млн. лева при 63.9 млн. лева година по-рано. Общите отговорности също порастват и към този момент са 1.35 милиарда лева на фона на 1.29 милиарда лева през първото тримесечие на 2020 година Приходите от продажби падат до 99.6 млн. лева при 121.3 млн. лева година по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР