Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

ЕБВР ще отпусне заем до 60 млн. евро на "Еврохолд" по сделката за CEZ

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Сделката за покупката на активите на ЧЕЗ в България напредва. Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласи, че ще отпусне до 60 млн. евро заем на Eastern European Electric B.V. (EEE), която е 100% дъщерна благосъстоятелност на " Еврохолд " и сплотява енергийния бизнес на холдинга, чието друго огромно направление е застраховането посредством " Евроинс ". Средствата ще бъдат употребявани за финансиране на придобиването на активите на CEZ в България, както и рационализация на преносната мрежа, оповестиха от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Сделката с CEZ е за 335 млн. евро, които би трябвало да бъдат платени до 31 юли, само че " Еврохолд " ще би трябвало да планува и средства за наложителното търгово предложение към останалите акционери в обществените " ЧЕЗ систематизиране " и " ЧЕЗ електро ". Точната сума още не е известна като тя ще зависи от това кой актив на какъв брой е оценен в пакетната договорка (виж карето). Очакванията са за сума отпорядъла на най-малко 100 млн. евро.
Последните линии
За това, че договорката към този момент е на финалната права приказва и добавените нови точки в предстощите общи събрания на обществените компания, планувани за 22 юни. На тях се планува промяна на надзорните препоръки и одитните комитети на двете компании. В надзора на " ЧЕЗ систематизиране " се планува да влезат Асен Христов (един от главните притежатели на " Еврохолд " ), Венелин Колицов, Тихомир Трендафилов и Асен Минчев. В " ЧЕЗ електро " пък се чака надзорния съвет да е формиран от Кирил Бошов (вторият огромен акционер в холдинга), Васил Стефанов, Велислав Христов и Драгош Андрей. Проектът е решенията да се вземат под изискване, че договорката е финализирана до 31 юли, като в противоположен случай ще са невалидни.

Преди седмица " Еврохолд " започва развой за посредством обществено предложение на нови акции на Българската фондова борса. Групата ще предложи за записване 79 милиона нови елементарни акции на емисионна цена от 2.50 лева всяка. Приходите по тази линия също ще бъдат употребявани за финансиране на придобиването на активите на CEZ в България и за вложение в развиването на двата съществени бизнеса на групата - енергетиката и застраховането. Вече главните акционери на " Еврохолд " заявиха желание да запишат полагаемия им се дял, а още през март от компанията оповестиха и че са 31 млн. $ инвестиция от фонда GEM Global Yield.
Какво се продава Сделката включва 67% от капитала на " ЧЕЗ Разпределение България ", което има мрежата, и компанията за доставяне с електрическа енергия " ЧЕЗ Електро България ", както и 100% от акциите на търговеца на ток " ЧЕЗ Трейд България ", компанията за IT услуги - " ЧЕЗ ИКТ България ", фотоволтаичния парк " Фри енерджи проджект Орешец ", сдружението за произвеждане на електричество от биомаса - " Бара груп ", и " ЧЕЗ България " - компанията майка, която координира и ръководи активността на всички сдружения на чешката група в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР